Țintirea semnalului PD-1/PD-L1 poate duce la crearea unor noi tratamente pentru pacienții cu cancer pulmonar

Noile descoperiri în legătură cu reglarea morții programate a liantului (PD-L1), o proteină ce permite cancerului să ocolească sistemul imunitar, promit opțiuni terapeutice noi în cazul mai multor tipuri de cancer, inclusiv în cel mai des întâlnite forme ale cancerului pulmonar.

Terapiile bazate pe moartea programată a liantului inhibă proteina, dar nu dau randament în toate cazurile. În prezent, cercetătorii de la Centrul pentru Cancer MD Anderson din cadrul Universității din Texas au oferit mai multe informații despre cum PD-L1 este reglată de gena supresoare tumorală p53, ce permite dezvoltarea celulelor non-mici ale tumorilor pulmonare. „Am identificat un nou mecanism prin care p53 reglează PD-L1 și ocolește sistemul imunitar prin controlul expresiei miR-34a,” precizează doctorul James Welsh, profesor asociat de Oncologie Radiologică.

P53 este o genă supresoare tumorală care, în cazul unei mutații, joacă un rol important în mai multe tipuri de cancer, favorizând creșterea tumorii. Gena microARN miR-34a predomină la nivel pulmonar și este adesea absentă ori slab exprimată în tumori.

„Chiar dacă studiile clinice se arată promițătoare în direcționarea semnalului PD-1/PD-L1 în cancerul pulmonar cu celule non-mici, se cunosc prea puține informații despre cum se poate regla expresia PD-L1. Studiul nostru demonstrează că este reglată de miR-34a ce a fost activată de p53,” precizează doctorul Welsh.

Cunoașterea mai multor detalii despre mecanica din spatele acestor căi de semnalizare cruciale poate deschide noi opțiuni terapeutice pentru pacienți. Echipa doctorului Welsh, ce îl include și pe medicul Maria Angelica Cortez, doctor în medicină și instructor în Radioterapie Oncologică Experimentală, a cercetat mai departe pentru a afla cum pot fi legate aceste descoperiri de tratamentele existente.

„Rezultatele noastre sugerează că transmiterea miR-34a combinată cu terapiile standard, cum ar fi radioterapia, poate reprezenta o nouă abordare terapeutică pentru cancerul pulmonar,” conform doctorului Cortez. Studiul efectuat asupra șoarecilor a relevat faptul că MRX34, un medicament experimental ce simulează abilitățile de suprimare a miR-34, a crescut numărul de celule CD8 din sistemul imunitar în asociere de radioterapia. În prezent se desfășoară un studiu clinic MRX34 la MD Anderson.

Informațiile au fost prezentate pe 20 aprilie 2015 în cadrul întrunirii anuale a Asociației Americane pentru Cercetare în Cancer (AACR) ce s-a desfășurat în Philadelphia.

Sursa :  news-medical.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba