Descoperirea incredibilă a medicilor belgieni va permite în viitor blocarea metastazelor

O echipă de la cercetători de la UCL au identificat atât modul în care se formează metastazele, cât și modul în care formarea acestora poate fi evitată. Metastazele sunt responsabile pentru 90% din numărul de 27 000 de decese anuale datorate cancerului.

Timp de cinci ani, o echipă de 17 cercetători condusă de profesorul Peter Sonveaux a încercat să descopere cum apar metastazele și cum se poate preveni apariția acestora.

Rezultatele studiului lor, publicat în revista Cell Reports, a pus în valoare în mod clar timpul și investiția realizate pentru atingerea acestui rezultat. Cercetătorii au identificat compuși promițători, care ar putea, în viitor, preveni dezvoltarea metastazelor la pacienții cu tumori canceroase.

„Putem fi mândri”, a declarat Peter Sonveaux. „Pentru că suntem primii, la nivel mondial, care au identificat o cale responsabilă pentru apariția metastazelor. Echipa a studiat celulele canceroase și a constatat că acestea produc anumite deșeuri. Acești compuși toxici poartă denumirea de superoxizi.  Și ne-am gândit că este posibil să inactivăm superoxizii pentru a bloca metastazele”.

Un tratament aplicabil la oameni?

Rezultatele au arătat ca o injecție zilnică cu un astfel de tratament a fost eficientă în cazul bolii: doza a împiedicat apariția metastazelor la șoareci prin inhibarea superoxizilor.

„Suntem foarte încântați, dar pe de altă parte, în calitate de oameni de știință, suntem nevoiți să ne asigurăm că păstrăm o oarecare rezervă. Aceasta deoarece sunt necesare teste suplimentare pe animale înainte de a trece la aplicarea acestor tratamente la om”.

Decizia de a efectua teste clinice aparține companiilor farmaceutice care au moleculele necesare. Așadar, există și alt aspect bun de luat în considerare: aceste molecule există deja.

„Compușii care au dat rezultate pozitive în testele noastre, există deja. Aceștia aparțin companiilor farmaceutice care îi testează în prezent în studii clinice de fază 2 pentru tratamentul bolii Parkinson sau al hepatitei C”, a adăugat Pierre Sonveaux.

În concluzie, știm că aceste molecule nu sunt toxice pentru oameni. Aceasta deschide o cale pentru o posibilă validare relativ rapidă a tratamentului preventiv care blochează metastazele cancerului uman”.

Sursa: RBTF

 
 
 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba