Proteina malariei ar putea ajuta la stoparea cancerului în viitor

Oamenii de știință de la Universitatea din British Columbia, Vancouver Coastal health si BC Cancer Agency au descoperit o proteină a malariei, care ar putea într-o bună zi ajuta la stoparea cancerului în fază incipientă.

Această nouă abordare, care a oprit dezvoltarea diferitelor tumori la șoareci, s-a bazat pe o descoperire a colaboratorilor de la Universitatea din Copenhaga. În timp ce investigau o anumită caracteristică a femeilor gravide care le face să fie deosebit de sensibile la malarie, au descoperit că paraziții țânțarilor produceau o proteină se leagă de un anumit tip de molecule de zahăr existentă în placentă.

Această descoperire a dus la alta: aceeași moleculă de zahăr se găsește în cele mai multe tumori canceroase aparținând diferitelor tipuri pe care le poate avea boala. Această funcționalitate comună este de înțeles, deoarece atât cancerul, cât și placenta au în comun capacitatea de creștere rapidă, și adesea surclasează dezvoltarea celorlalte țesuturi în acest proces.

Cercetătorii din Copenhaga și Vancouver au realizat că molecula de zahăr ar putea fi o țintă pentru medicamentele anti-cancer, și că proteina ​​malariei, numită VAR2CSA, ar putea constitui un instrument pentru realizarea de medicamente care să determine distrugerea tumorilor.

„Oamenii de știință au petrecut zeci de ani pentru a găsi similitudini biochimice între țesutul placentar și formațiunile canceroase, dar pur și simplu nu au avut tehnologia pentru a realiza această descoperire,” a declarat liderul proiectului, Mads Daugaard, profesor asistent în știință urologică la UBC și cercetător senior la Centrul de cercetare al prostei din Vancouver. „Când colegii mei au descoperit cum malaria folosește VAR2CSA pentru a se încorpora în placentă, am remarcat imediat potențialul de a crea medicamente adresate tumorilor canceroase într-un mod precis, controlat.”

„Aceasta este o descoperire extraordinară care deschide calea pentru terapii țintite ale moleculelor de zahăr aparținând cancerului uman atât în pediatrie, cât și pentru adulți, iar grupurile noastre sunt angajate ferm pentru a analiza această posibilitate împreună,” a declarat Poul Sorensen, profesor UBC de patologie și laborator medical.

„Nu putem să nu remarcăm cu ironie că o boală atât de distructivă cum este malaria ar putea fi exploatată pentru a trata alte boli de temut,” a declarat Ali Salanti, profesor de imunologie și microbiologie la Centrul Medical pentru Parazitologie, de la Universitatea din Copenhaga.

Două companii, Kairos Therapeutics și VAR2 Pharmaceuticals, sunt pe cale să dezvolte compusul pentru efectuarea de studii clinice la om, iar procesul ar putea dura aproximativ trei-patru ani.

Sursa: News Medical

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba