Opțiuni de alimentație la pacienți diagnosticați cu cancer în sfera ORL. Alimentația enterală

Alimentația pacienților cu cancer rămâne un subiect extrem de discutat, dezbătut dar și extrem de important. Așa cum am mai menționat, este însă la fel de important să ținem cont de: particularitățile individuale, de localizarea afecțiunii, de tratamentul urmat, de etapa în care pacientul se află cât și de perspectiva imediată pe care acesta o va avea.

Dacă în prevenția cancerului putem elabora reguli generale, cu adresabilitate generală, insist în a spune că, nu există o recomandare generală valabilă, pentru toți pacienții care au un diagnostic oncologic.

O astfel de categorie aparte, la care abordarea și recomandările nutriționale sunt diferite și particulare, sunt pacienții cu diagnostic cu cancer în sfera ORL.

 

Alimentația pacienților cu cancer în sfera ORL

În cazul acestor pacienți, pe lângă recomandările nutriționale, trebuie să ținem cont atât de perspectiva imediată sau chiar pe termen mediu și lung, cât și de posibilitatea ca pacientul să poată implementa acele recomandări.

Astfel, în unele cazuri, în funcție de localizare, tratament, reacții adverse și evoluție, este nevoie să ne adaptăm și ca, pe lângă varianta clasică de alimentație, să apelăm la varianta de nutriție enterală, variantă care este extrem de utilă și extrem de necesară, în anumite situații.

 

Ce înseamnă alimentația enterală

Persoanele cu neoplasme ORL, pot avea probleme legate de textură, gust, durere, obstrucție la înghițirea alimentelor, fapt care duce la ingerarea unor cantități din ce în ce mai reduse de alimente, de nutrienți, situație care în final duce la scăderi semnificative în greutate, iar uneori se poate ajunge chiar la un risc sever de malnutriție. Acestor pacienți le este recomandată o dietă hipercalorică, normo/hiperproteică, normo/hiperglucidică, normo/hiperlipidică, însă aceasta este foarte greu de realizat.

Este foarte simplu să-i recomanzi unui pacient de acest gen să mănânce mai mult, sau mai multe mese, hipercaloric, dar uneori pentru pacient este foarte greu, sau uneori imposibil de realizat.

În aceste situații, suficient de frecvente în acest tip de patologie, un ajutor real atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, îl reprezintă alimentația enterală.

Alimentația enterală este definită ca orice formă de alimentație pe cale digestivă, care folosește tractul gastrointestinal. Termenul de alimentație enterală provine din limba greacă unde “enteron” înseamnă intestine. Nutriția enterală, trebuie privită ca un ajutor temporar, extrem de important, acolo unde alimentația eficientă este foarte greu sau imposibil de realizat și avem un tract gastrointestinal funcțional.

 

Cum se poate realiza alimentația enterală?

Nutriția enterală se poate realiza pe mai multe căi: sonda gastrică (nasogastrică, orogastrică) sonda nasoduodenală, sonda nasojejunală (plasată intraoperator), jejunostoma chirurgicală, faringostoma, esofagostoma, gastrostoma chirurgicală sau PEG (gastrostoma endoscopică percutana).

Procedurile de nutriţie enterală diferă prin locurile de introducere a sondei şi prin nivelurile până la care aceasta ajunge. Decizia se ia în funcţie de durata preconizată de folosire a nutriţiei enterale, de porţiunea sau de zonele afectate, de posibilitățile existente de plasare cât și în funcție de parametrii biologici.

Dacă durata de administrare a nutriţiei enterale este mai mică de 4-6 săptămâni, se folosesc sonde nasogastrice sau nasoduodenale, care sunt tuburi subţiri de poliuretan sau de silicon. 

Dacă durata preconizată a hrănirii enterale este mai mare, se preferă montarea chirurgicală, laparoscopică sau prin acces percutan, a unei sonde prin incizie la nivelul peretelui abdominal, cu realizarea unei gastrostome sau a unei jejunostome. Gastrostomia şi jejunostomia permit montarea unor sonde mai largi și necesită o îngrijire, (igienă) atentă, la locul inciziei, îngrijire simplă locală, care poate să fie realizată atât de către pacient, cât și de orice membru din familie, după o instruire prealabilă.

Cele mai frecvent întâlnite recomandări la pacienții cu neoplasme ORL sunt sonda nasogastrică, gastrostoma chirurgicală și gastrostoma endoscopică percutană (PEG). Pe aceste căi se pot administra două categorii de produse, și anume produse farmaceutice și produse oficinale (bucătărie). Asta înseamnă că, pacientul are deja două alternative de alimentare corespunzătoare și eficiente, care sprijină adecvat, atât situația de moment cât și evoluția pe termen lung. 

 

Produsele farmaceutice

Avantajul produsele farmaceutice (sau formulele enterale) este că sunt preparate cu formule speciale, cu conținut adecvat (glucide, lipide, proteine, fibre, și/sau oligoelemente) și adaptate atât ca aport energetic cât și în funcție de afecțiuni asociate (diabet, afecțiuni renale, hepatice, etc.) sunt ușor de administrat datorită consistenței și sunt foarte bine tolerate din punct de vedere digestiv.

Majoritatea formulelor enterale sunt formule polimerice, adică conţin macronutrienţii în forme cât mai intacte. În formulele oligomerice se găsesc forme mai simple ale nutrienţilor (de exemplu, predomină peptidele şi/sau aminoacizii, iar conţinutul în proteine este mai scăzut); formulele oligomerice se preferă în cazul pacienţilor cu disfuncţii gastrointestinale, deoarece sunt mai bine tolerate de către aceşti pacienți.

 

Produsele oficinale

Produsele oficinale (bucătărie), sunt preparate făcute acasă, din alimente obișnuite, dar pasate și/sau diluate și aduse la consistența care permite administrarea pe tub.

Planul nutritional este întocmit de nutriționist-dietetician, individualizat pentru terapia nutriţională, și cuprinde rezultatele unei atente evaluări a necesarului nutriţional şi dezvoltat pentru a îndeplini nevoile specifice și particulare ale pacientului.

Planul nutriţional cuprinde informaţii despre: necesarul energetic, necesarul de nutrienţi şi lichide, obiectivele nutriţionale măsurabile, pe termen scurt şi lung, cea mai potrivită cale de administrare, durata anticipată de administrare și evaluarea eficacităţii (parametrii de monitorizat).

Deoarece aceste proceduri sunt frecvent utilizate, evident acolo unde este cazul, în practica medicală, evaluarea și recomandarea unor astfel de proceduri de suport au devenit indispensabile și de rutină pentru specialiști, iar alimentarea unui pacient în dificultate este mult mai facilă și eficientă.

Societatea europeană de alimentație enterală și parenterală, (ESPEN) a elaborat o serie de recomandări și protocoale în acest sens, astfel că, specialiști în nutriție și dietetică dispun de recomandări concrete, realizabile și eficiente, adaptate fiecărui pacient în parte, în funcție de necesarul său, patologia asociată și posibilitățile de realizare.

Un detaliu important pentru pacienții cărora le este recomandată alimentația enterală este faptul că, în funcție de obiectivul fixat și de evoluție, se poate renunța la gastrostomă sau sondă și se revine la alimentația obișnuită, în momentul în care starea medicală o permite.

 

Percepția pacienților asupra alimentației enterale

Așadar, în încheiere, insist asupra unui aspect pe care am vrut să-l aduc în atenția pacienților noștri, aspect pe care îl întâlnesc destul de frecvent în practica de zi cu zi și anume, percepția despre alimentația enterală.

Aș vrea ca pacienții care primesc recomandarea de alimentație enterală, prin variantele discutate mai sus, să o înțeleagă și să o privească ca pe o variantă de ajutor, o variantă de suport, tranzitorie, care de cele mai multe ori face diferența în ceea ce privește evoluția atât pe termen scurt și mediu cât și pe termen lung.

Aș vrea ca pacienții care necesită acest suport să știe că, montarea unei sonde sau gastrostome, nu este echivalent cu gravitatea diagnosticului și nu relevă faptul că boala sau evoluția bolii este de o gravitate majoră. Nu este o rușine să te alimentezi pe o cale alternativă, pentru o perioadă de timp, mai ales că beneficiile pe care această variantă le aduce, sunt extrem de importante atât în evoluția bolii, în efectuarea tratamentului indicat, cât și în ceea ce privește calitatea vieții, ulterior tratamentului oncologic.

În societatea noastră, încă este înrădăcinată ideea, că dacă “ajungi sa te alimentezi pe tub” este foarte grav, fapt pentru care uneori, imposibilitatea alimentării adecvate, ne poate zădărnicii eforturile în lupta cu boala.

De cele mai multe ori, pacienții sau chiar familia, percep această situație cu mare reticență și rușine, însă aș vrea să ținem cont de evoluția științelor medicale, de evoluția tratamentelor bazate pe dovezi științifice și vreau să transmit că este foarte important să fiți deschiși tuturor opțiunilor de tratament. Acestea sunt opțiuni temporare și este foarte important să luați în calcul și să fiți informați asupra tuturor opțiunilor existente în acest moment, mai ales în ceea ce privește luarea unor importante decizii terapeutice, alături de echipa medicală.

În cadrul Clinicilor Amethyst, alături de întreaga echipă medicală, formată din medicii oncologi, medicii radioterapeuți, nutriționist/dietetician și psiholog, vă oferim și puteți solicita suplimentar, informații legate de opțiunile terapeutice actuale, la cele mai înalte standarde. Obiectivul nostru este ca, întotdeauna, decizia terapeutică să fie realizabilă, adecvată în acord cu protocoalele terapeutice și de fiecare dată în sprijinul pacientului. 

 

Simona Bogdan

Nutriționist-dietetician

Amethyst Timișoara

 

Bibliografie

  1. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, Ballmer P, Biolo G, Bischoff SC, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49–64. 
  2. Thomas DR. Nutritional Support. Merck Manual. Professional Version. 2018. Available from: https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/nutritional-support
  3. Nutriţie enterală – Fresenius Kabi România. [accesat 2019 Aug 28]. https://www.fresenius-kabi.com/ro/produse/nutritie-enterala
  4. www.alimentespeciale.ro. [accesat 2019 Aug 28]. Available from: https://alimentespeciale.ro/alimente-pentru-afectiuni-oncologice/?p=2
  5. Nutricia. Advanced Medical Nutrition. [accesat 2019 Aug 28]. https://www.nutricia.com/en/advanced-medical-nutrition/products.html
  6. Enteral Nutrition. [accesat 2019 Aug 28] https://www.bbraun.com/en/products-and-therapies/product-catalog/nutrition/enteral-nutrition.html
  7. Weimann A, Braga M, Carli F, Higashiguchi T, Hübner M, Klek S, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017 doi.org/10.1016/j.clnu.2017.02.013
  8. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017;36(1):11–48. 
  9. Rollins CJ, Baggs JH. Adult Enteral Nutrition. In: Zeind CS, Carvalho MG, editors. Applied therapeutics The clinical use of drugs. Wolters Kluwer Health; 2017. 

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba