Beneficiile radiațiilor postoperatorii pentru pacienții cu cancer pulmonar

Pacienții care suferă de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC), cu metastaze a ganglionilor mediastinali (N2), au parte de un beneficiu semnificativ de pe urma radioterapiei postoperatorii (PORT), potrivit unui raport ce aparține cercetătorilor americani.

Christopher Corso (Școala de Medicină Yale, New Haven, Connecticut), împreună cu echipa sa, a examinat o bază de date oncologică națională, în care existau date provenind de la 30552 de pacienți tratați  pentru cea de a doua și a treia etapă a NSCLC între anii 1998 și 2006.

În total, s-ai înregistrat 11.2% dintre pacienți care  au primit PORT (tratament post-operatoriu prin radioterapie), ajungându-se până la 23.8% cu boala N2, a raportat echipa de cercetători pentru Jurnalul de Oncologie Toracică.

Analiza inițială a indicat că rata de supraviețuire globală, de până la 5 ani (SG), a fost semnificativ redusă la pacienții cu boala patologică N0, care au primit PORT în comparație cu cei care nu au primit (37.7% vs 48%), găsindu-se o corelație similară și pentru pacienții cu N1 (34.8% vs 39.4%).

În schimb, pacienții cu boala ajunsă la stadiul N2 se bucură de un beneficiu semnificativ de pe urma PORT, pe sistemul de operare de 5 ani, cu un procent de 34.1% faţă de 27.8% din pacienţii fără PORT. Analizele au confirmat faptul că spre deosebire de chimioterapia combinată cu chirurgie, pachetul format din cele două la care adăugăm şi PORT s-a dovedit a fi mult mai eficient. Mai mult decât atât, această strategie s-a dovedit a fi mai eficace chiar şi faţă de combinaţia dintre chirurgie şi PORT sau intervenţii chirurgicale în monoterapie.  Cu toate acestea, la o examinare mai atentă, echipa de cercetare a constatat că impactul PORT pentru pacienţii cu N2 a fost semnificativ, fiind asociat cu doza de radiaţie primită.

Astfel, pacieţii cu N2 care au primit Gy intre 45 şi 54 au avut o rată de succes mai mare a sistemului pe 5 ani, faţă de cei care nu au primit PORT (38% faţă de 27.8%), indiferent dacă au primit sau nu chimioterapie.

Analiza multivariată ajustată pentru vârstă, sex, tipul intervenţiei chirurgicale, dar şi în funcţie de alţi co-factori a confirmat faptul că o doză de PORT 45-54 Gy a fost semnificativ asociată cu îmbunătăţirea sistemului de operare, comparativ cu pacienţii cu boală N2 care nu au primit PORT (cu un risc de deces =0.85), în timp ce nu a fost identificat niciun beneficiu pentru o doză mai mare de PORT.

„Am observant că furnizând PORT pacienţilor cu metastaze nodale mediastinale după o intervenţie chirurgicală, rezultatele chimioterapiei sunt semnificativ mai bune pentru supravieţuire, care în parte au fost modificate de dozele eliberate în organism.”, concluzionau cercetătorii.

„PORT ar trebui să fie privită ca o formă de tratament standard pentru pacienţii care aşteaptă rezultatele studiilor aflate în desfăşurare.”

Sursă: News Medical

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba