Radioterapia întregului creier reprezintă o amenințare pentru funcțiile cognitive

Pacienții supuși radioterapiei întregului creier (WBRT) prezintă un risc semnificativ pentru scăderea funcțiilor cognitive, spre deosebire de pacienții ce beneficiază de radiochirurgie. O echipă de cercetători de la Institutul Oncologic MD Anderson din cadrul Universității din Texas, conduși de doctorul Paul Brown, încearcă să stabilească dacă acest tip de radioterapie ar trebui utilizat în continuare pentru a trata pacienții cu metastaze cerebrale. Conform celui mai recent studiu prezentat la Întrunirea Anuală din 2015 a Societății Americane de Oncologie Clinică, s-a ajuns la concluzia că nu ar trebui utilizată ca tratament auxiliar în urma radiochirurgiei.

„Studiul nostru oferă cea mai clară imagine a impactului radioterapiei întregului creier asupra funcțiilor cognitive,” afirmă Dr. Brown. „Până la această dată, nu am beneficiat de această perspectivă. În ciuda faptului că multe studii clinice randomizate au concluzionat că această formă de terapie prezintă un avantaj pentru controlul tumorii, nu s-au înregistrat date legate de creșterea ratei de supraviețuire. În schimb, se pare că pacienții prezintă efecte adverse din cauza iradierii, ca de exemplu pierderea părului, eritem cutanat, xerostomie (uscăciunea excesivă a gurii) și oboseală. Pe de altă parte, utilizarea exclusivă a radiochirurgiei este în general sigură, cu efecte secundare minimale și nu prezintă asocieri cu întreruperea chimioterapiei.”

Înainte de a putea trage concluziile în legătură cu utilizarea radioterapiei întregului creier, Dr. Brown și echipa sa trebuie să determine dacă beneficiile WBRT cântăresc mai mult decât efectele adverse. „Întrebarea la care nu găseam răspunsul era evaluarea gradului de toxicitate asociat radioterapiei întregului creier, în special în ceea ce privește funcțiile cognitive,” explică Dr. Brown. „Trebuie să înțelegem ce este mai grav, impactul asupra funcțiilor cognitive în urma acestui tip de radioterapie, adică terapia în sine, sau recurența tumorii.

Impactul WBRT asupra funcțiilor cognitive prezintă o semnificație considerabilă spre deosebire de controlul asupra tumorii oferit de această tehnică. La trei și șase luni după administrarea exclusivă a radiochirurgiei, sau asocierea acesteia radioterapiei întregului creier, pacienții ce sufereau de cancer (în mare parte cancer pulmonar), cu metastaze cerebrale prezentau rate de supraviețuire similare, cu toate că s-a înregistrat un progres semnificativ în controlul intracranian al tumorii în grupul unde s-a administrat radioterapia întregului creier.

La trei luni în urma administrării exclusive a radiochirurgiei sau asocierii acesteia cu WBRT, pacienții supuși radioterapiei întregului creier prezentau în mod semnificativ cazuri tot mai frecvente de progresie cognitivă, ceea ce se traduce prin nepromovarea a cel puțin unuia dintre cele șapte teste cognitive efectuate asupra pacienților.

Memoria de scurtă durată a fost cea mai afectată, urmată de întârzieri ale memoriei și vorbirea fluentă. Urmărind, de asemenea, să susțină aceste date cu considerente financiare, Dr. Brown va conduce o analiză cost-beneficiu a asocierii radioterapiei întregului creier la tratamentul radiochirurgical. În prezent, acesta conduce un studiu clinic ce presupune utilizarea WBRT sau a radiochirurgiei în cavitate, urmată de rezecția chirurgicală a tumorii ce a produs metastaze cerebrale, pentru a decide dacă vreunul din tratamente este mai bun decât celălalt, comparând două grupuri de pacienți cu forme similare de cancer, unul dintre grupuri fiind supus tratamentului cu WBRT, iar celălalt radiochirurgiei.

„De-a lungul timpului, a apărut o tendință generală de a evita utilizarea radioterapiei întregului creier în favoarea radiochirurgiei stereotactice,” a afirmat Dr. Brown. „Cu aceste rezultate și preocupări bine întemeiate pentru scăderea funcțiilor cognitive, va fi probabil înlăturată și mai mult – apelând la această formă de radioterapie ulterior, ca ultima variantă, în funcție de direcția bolii.” Această recomandare poate influența opțiunile terapeutice ale unor pacienți supuși terapiei cu radiații.

Sursa : radiationtherapynews.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba