Pacienții cu cancer și vaccinarea anti COVID-19

Pandemia COVID-19, cauzată de virusul SARS-CoV-2, continuă să aibă un impact important asupra multor persoane, inclusiv  pacienților cu cancer și familiilor acestora.

Încă de la începutul acestei pandemii oamenii de știință din întreaga lume au început să lucreze la dezvoltarea unui vaccin care să ofere protecție populației împotriva noului coronavirus, deoarece vaccinarea este cea mai sigură și mai rapidă cale de a ne proteja.

În prezent în Uniunea Europeana, există 2 vaccinuri autorizate și recomandate pentru a preveni infecția COVID-19: vaccinul produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și vaccinul Moderna, produs de compania americană cu același nume.

1. Este vaccinul sigur pentru pacienții care urmează tratament oncologic?

Pacienții cu cancer (sau cu antecedente de cancer) se pot vaccina cu unele vaccinuri, dar acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de vaccin, tipul de cancer pe care îl are (sau l-a avut) o persoană, dacă în continuare se află sub tratament oncologic și dacă sistemul lor imunitar funcționează corect.

Studiile efectuate de Pfizer-BioNTech și Moderna de testare a vaccinurilor nu au inclus pacienți care se aflau sub tratament oncologic, care suprimă sistemul imunitar (ex: chimioterapia). Acest lucru s-a datorat faptului că mai întâi studiile au trebuit să vadă dacă vaccinurile sunt sigure și eficiente la persoanele cu sisteme imune sănătoase.

Fiecare pacient care are (sau a avut) cancer este diferit de aceea se recomandă să se discute cu medicul curant despre riscurile și beneficiile administrării vaccinului anti COVID-19.

2. Se pot vaccina pacienții cu imunitate scăzută?

Eficacitatea și siguranța vaccinului anti COVID-19 nu au fost evaluate la pacienții imunocompromisi. Conform specialiștilor ,pacienții cu o imunitate scăzută pot fi vaccinați daca nu există contraindicații pentru vaccinare. Totuși aceștia trebuie informați cu privire la faptul că atât eficacitatea cât și profilul de siguranță al vaccinului sunt încă necunoscute la pacienții imunodeprimati și că exista riscul unui răspuns imun redus.

3. Ce reacții adverse pot apărea după vaccinare?

Efectele secundare care pot apărea sunt cauzate ca parte a răspunsului imun la vaccinuri. Conform rezultatelor studiilor clinice , cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer (disponibil în Romania) au fost ușoare sau moderate: durere și inflamație la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, frisoane și febra. Acestea s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare și apar, în general, mai des după a doua doza.

4. Mai este nevoie să respect masurile de siguranță după vaccinare?

DA. Poate dura ceva timp până când toți cei care doresc vor reuși să se vaccineze împotriva COVID-19. Deși vaccinul poate împiedica îmbolnăvirea, deocamdată nu se știe dacă persoana vaccinată poate transporta și transmite virusul altor persoane. De aceea, până când vor exista mai multe dovezi cu privire la cât de bine funcționează vaccinul, masurile de precauție precum purtarea măștii, spălarea igienizarea frecventa a mâinilor și distanțarea fizică vor trebuie menținute.

5. Poate afecta vaccinarea tratamentul oncologic?

În prezent nu exista dovezi că vaccinul anti COVID-19 poate afecta tratamentul oncologic.

Totuși un lucru foarte important de reținut în această pandemie este acela că pacienții cu cancer trebuie să continue tratamentul oncologic.

De aceea Clinicile Amethyst au luat măsurile de precauție necesare pentru a putea asigura administrarea tratamentelor oncologice pacienților într-un mediu sigur, inclusiv vaccinarea personalului medical.

Dr. Daniela Sturzu
Medic Specialist Radioterapie Amethyst Cluj

 

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba