Tratamentul cu radioterapie stereotactică CyberKnife

Poate ați auzit despre un tratament al cancerului numit CyberKnife. Ce este și care dintre tipurile de cancer se pot trata prin intermediul acestei noi tehnologii?

CyberKnife la știri

CyberKnife este un aparat special care poate oferi un tip de tratament numit radioterapie direcționată, sau radioterapie stereotactică. Din când în când, apar povești despre CyberKnife la știri. Informațiile pot fi destul de confuze, deoarece numele folosite pentru acest tip de tratament de radioterapie variază destul de mult. Denumirea medicală corectă este „radioterapie stereotactică”.

Alte tipuri de aparate, care pot oferi un tratament de radioterapie stereotactică includ Brainlab, Trubeam, RapidArc și Gamma Knife. Special concepute pentru mașinile de radioterapie convenționale (Linacs) acestea pot oferi, de asemenea, radioterapie stereotactică.

În unele știri, din anul 2009, au apărut informații conform cărora CyberKnife ar putea fi un tratament de salvare a vieții pentru cancerul pancreatic. Din păcate,  nu există dovezi clinice care să susțină aceste afirmații.

Radioterapie stereotactică

Ca și în cazul radioterapiei externe standard, tratamentul stereotactic oferă, ca regulă generală, doze mari de radiații. Dar, totodată, folosește o mulțime de fascicole de radiații față de numărul redus pe care îl utilizează celelalte tipuri de radipterapie. Fiecare dintre fasciculele individuale poartă o cantitate foarte mică de radiație. Deoarece toate fasciculele întâlnesc tumora, aceasta primește întreaga doză. Medicii pot ținti foarte precis o tumoare, dintr-un număr mai mare de unghiuri diferite. Astfel, ei pot oferi o doză ridicată de radiații tumorii și, în același timp,  o doză mult mai mică țesuturilor normale înconjurătoare.

Cu radioterapia stereotactică este posibil să fie nevoie să recurgeți la doar câteva ședințe sau chiar o singură sesiune. Un singur tratament destinat unei tumori pe creier este numit radio-chirurgie. Deoarece doza din fiecare fascicul este destul de scăzută și doar tumora primește doza totală, este mai sigur să vă tratați în acest fel decât dacă ați urma un tratament cu radioterapie obișnuit.

Procedurile radioterapiei stereotactice

Toate aparatele de radioterapie stereotactică funcționează ușor diferit astfel încât și modul propriu-zis de aplicare al tratamentului va varia.

Dacă vi s-a recomandat radioterapie stereotactică pentru o tumoare pe creier, este posibil să fie necesară utilizarea unui cadru special realizat, pentru a menține capul complet nemișcat pe durata tratamentului. Medicii vor atașa cadrul după ce, în prealabil, au insensibilizat locul folosind un anestezic local.

Dacă veți face un tratament cu radioterapie stereotactică pentru tumorile localizate în altă parte a corpului, de obicei, nu este necesară utilizarea unui astfel de cadru. Mașina de radioterapie realizează scanări periodice sau rezultatele de scanare obișnuite sunt introduse într-un calculator al mașinii. Acest lucru permite radiologilor să orienteze fasciculele de radiații cu precizie în direcția exactă a tumorii, chiar dacă aceasta se mișcă în timp ce respirați.

Echipa de medici care aplică tratamentul se va asigura că radiațiile sunt direcționate doar înspre tumoră și nu către țesuturile sănătoase înconjurătoare din organism. Din acest motiv, radioterapia stereotactică poate trata formațiunile tumorale în părți ale corpului care se mișcă, cum ar fi cele pulmonare sau din alte zone ale corpului aflate în apropiere. Aceasta se mai numește radioterapie stereotactică ablativă (SABR) sau uneori, radioterapie stereotactică corporală.

Cercetarea în radioterapia stereotactică

Cercetătorii sunt încă în căutarea cazurilor de cancer pe care radioterapia stereotactică le poate trata. Medicii oncologi au încercat deja acest procedeu pentru tumorile care fie nu pot fi îndepărtate prin operație, fie au fost deja tratate cu radioterapie.

Este important ca noile tratamente să fie comparate cu tratamentele standard în studii clinice controlate, astfel încât să putem fi siguri că un nou tratament este mai bun decât altul deja existent.

Cele mai multe dintre cercetările publicate pe subiectul radioterapiei stereotactice au analizat tumori, care au început la creier și / sau coloana vertebrală, sau s-au răspândit acolo de la un alt cancer primar. Există, de asemenea, unele date de cercetare care analizează tratamentul de stadiu timpuriu al cancerului pulmonar, cancerului hepatic primar, precum și cel al cancerului care s-a extins la ficat (cancer de ficat secundar). Până în prezent, nu au existat studii care să analizeze alte tipuri de cancer. Unele rezultate incipiente ale acestor studii arată promițător, dar este prea devreme pentru a spune cât de bine funcționează terapia pentru toate tipurile de cancer.

În general, radioterapia stereotactică este utilizată pentru a trata tumori foarte mici. Acest lucru se datorează faptului că oferă doze mari de radiații. O limită de dimensiune a tumorilor de 3 cm este adesea menționată în cercetările publicate. Dar acest lucru este probabil să se schimbe pe măsură ce studiile de cercetare continuă, și pot varia, de asemenea, între tipurile de cancer și poziția lor în organism.

Nu există prea multe informații disponibile cu privire la efectele secundare ale acestui tratament, încă. De asemenea, nu există mai multe informații despre cât de bine funcționează pentru diferite tipuri de cancer. Știm din unele rapoarte de cercetare că ar putea crește efectele secundare ale radioterapiei, cum ar fi ulcerațiile sau deteriorarea țesuturilor sănătoase din apropiere. Medicii numesc aceasta necroză sau țesut necrotic. Dar, în general vorbind, acest tratament nu a fost utilizat suficient de mult timp pentru a ști care ar putea fi efectele lui sigure pe termen lung.

Noțiuni de bază despre tratamentul de radioterapie stereotactică

Radioterapia stereotactică este disponibilă în mai multe centre de tratament din (Marea Britanie), România,  inclusiv în unitățile de radioterapie NHS care s-au specializat pe mașini de radioterapie convenționale (Linacs).

Dacă credeți că acest tratament poate fi potrivit pentru tipul dumneavoastră de cancer adresați-vă medicului curant. Dacă centrul nu vă poate oferi un tratament adecvat,  puteți cere medicului dumneavoastră să vă recomande unui alt centru. Aceste tratamente nu se pot efectua în spitalele obișnuite.

Sursa: Cancer Research UK

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba