Prea frumos să fie adevărat? Un test de sânge „poate prezice cancerul de sân”

Poate, oare, „un simplu test de sânge” să prezică riscul care poate determina o  femeie să se îmbolnăvească de cancer de sân? Am putea crede că așa este, dacă citim știrile recente.

Dar, așa cum spune un vechi proverb, dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil așa și este – și această poveste nu este o excepție. Cercetarea care a condus la apariția acestei povești nu este gata pentru studii clinice încă, și e mult prea devreme pentru a vorbi despre „salvarea a milioane de vieți”, sau încorporarea în programele de screening NHS în „termen de cinci ani”. Dar este o constatare fascinantă și interesantă.  Deci, având în vedere gradul de acoperire din presa centrală, ne-am gândit că ar fi util să aruncăm o privire rapidă la ceea ce cercetătorii,  care au fost conduși de o echipă de cercetare finanțată de UE de la University College din Londra – au descoperit de fapt.

Ce au făcut?

Cercetătorii au analizat probe de la femei care au luat parte la mai multe studii anterioare legate de cancer (inclusiv cele finanțate de CRUK UKCTOCS – studiile pentru screening ovarian). Unele dintre aceste femei au dezvoltat ulterior cancer de sân, astfel încât cercetătorii vrut să verifice și să observe dacă au existat semne ale bolii, în probele prelevate înainte de dezvoltarea acestei boli. Cercetătorii au fost deosebit de interesați de ceea ce se numește „modificări epigenetice” în ADN-ul probelor. Aceste modificări sunt tag-uri chimice mici atașate la genele noastre, care le transformă – și există o sumă considerabilă de dovezi care sugerează că schimbările din tag-urile noastre epigenetice joacă un rol în dezvoltarea și creșterea cancerului, inclusiv a cancerului de sân. Pentru a afla dacă a existat o „semnătură” epigenetică în sângele femeilor care au dezvoltat cancer de sân, s-au analizat mostrele persoanelor care au înregistrat defecte ale genei BRCA1, ceea ce înseamnă că au fost sub un risc deosebit de ridicat de a dezvolta cancer mamar și ovarian. Unele dintre aceste femei au dezvoltat cancer de sân, dar altele nu. (Este demn de remarcat faptul că doar aproximativ cinci la sută dintre femeile cu cancer de sân au înregistrat acest defect de genă).

Dar ce se întâmplă cu persoanele care nu au avut o genă BRCA1 afectată?

Când s-au analizat studiile mai mari pentru analizarea acestei semnături la persoanele care nu au manifestat un defect BRCA1, cercetătorii au descoperit că semnătura a apărut în sângele femeilor care au dezvoltat boala ulterior. Acest lucru sugerează că există ceva în sângele acestor subiecți care ar putea fi folosit pentru a ajuta la analizarea riscului de producere a cancerului de sân mai târziu în viață. Dar – cruciale – sunt, de asemenea, multe alte întrebări: • Despre ce este vorba în această semnătură ? • De ce apare în celulele albe din sânge? • Cu cât timp înainte de a dezvolta cancer de sân poate apărea? • De ce apare? • Este un semn precoce al cancerului în sine, sau al unui proces de bază care precede boala? • Cum este afectată de alți factori care influențează riscul de cancer mamar, cum ar fi greutatea corporală și vârsta? Toate aceste întrebări – și mai multe – trebuie să găsească un răspuns înainte de a putea începe să vorbim despre „teste”, disponibile pe NHS.

Să clarificăm, așadar, câteva lucruri

În primul rând, acesta nu este „un simplu test de sânge” – așa cum s-a pretins inițial în comunicatul de presă lansat de revista care a publicat rezultatul cercetării și a avut ecou în toată presa apărută ulterior. În al doilea rând, testul nu „prezice” cancerul de sân, în sensul de zi cu zi al cuvântului – marker-ul a fost prezent în sângele unor femei care nu au avut cancer și, de asemenea, absent la unele femei care s-au îmbolnăvit de cancer ulterior. În al treilea rând, multe povești au menționat termene care, credem noi, sunt mult prea optimiste, având în vedere întrebările fără răspuns de mai sus. Există un drum foarte lung de parcurs și o mulțime de lucruri de demonstrat, înainte ca rezultatele acestea să poată fi folosite în mod curent. Aproape sigur este vorba de mai mult de cinci ani.

Deci, de ce e interesant?

Interesul real pentru cercetători și medici este ceea ce spune acest studiu despre biologia cancerului de sân. Schimbările, așa cum am menționat, au fost remarcate în celulele albe din sângele femeilor. Acest lucru ar putea însemna mai multe lucruri. S-ar putea să fie ceva ce există inerent în sistemul imunitar al acestor femei, care face ca tumorile canceroase să aibă mai multe șanse de a se dezvolta. Asta ar fi o constatare foarte interesantă, mai ales având în vedere entuziasmul cu privire la noile medicamente care pot trezi sistemul imunitar pentru a ataca celulele bolnave. Sau, ar putea fi semnul distinctiv a ceva ce există în viața acestor femei care face cancerul mai probabil, eventual o informație scrisă în genele lor imunitare.

Așadar, suntem siguri că într-o zi, cercetătorii vor avea un mod sigur de a analiza ADN-ul unei femei pentru a prezice dacă înregistrează risc scăzut, mediu sau ridicat de cancer.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba