Radioterapia cu protoni – o inovație în tratamentul cancerului pulmonar

Radioterapia cu protoni poate oferi un tratament mai eficient în cazul unei tumori, reducând doza primită de țesuturile învecinate. Totuși, în ceea ce privește organele mobile, cum ar fi plămânul, dozarea exactă devine dificilă. De aceea cercetătorii au realizat un model al mișcărilor respiratorii ce permit măsurarea precisă a razelor la un manechin prin simularea mișcării și a proprietăților fizice ale cutiei toracice.

Medicul Rosalind Perrin, de la Centrul de Terapie Protonică din cadrul Institutului Paul Scherrer din Villigen, Elveția, a descris în cadrul unei conferințe metoda pe care echipa sa a creat-o pentru a testa aplicabilitatea terapiei protonice în cazul cancerului pulmonar, folosind o tehnică de livrare a radiațiilor numită rescanare, ce reduce efectul de mișcare și dezvoltă căi practice care să îi permită implementarea.

„Aceste experimente folosesc un model avansat de reproducere a respirației pacientului, un fantom antropomorf, ce conține dispozitive integrate pentru măsurarea cu exactitate a distribuției dozei. Am descoperit că tehnica noastră de rescanare a reușit să depășească efectul de mișcare asupra dozei primite de tumoră și permite mișcările acesteia de până la 1 cm.”

Modelul creat de cercetători era constituit dintr-o sferă ce imita mișcările tumorei în interiorul unui plămân gonflabil, delimitat de o reproducere a cutiei toracice, completată de mușchii și straturile tegumentare adiacente. Acesta poate fi programat pentru a imita mișcările respiratorii specifice fiecărui pacient. Dozarea radiațiilor a fost măsurată în timpul mișcării și s-a descoperit că tehnica rescanării permite distribuirea unei doze acceptate clinic asupra tumorii și numai a unei doze minimale asupra țesuturilor învecinate.

Cu toate acestea, în cazul tumorilor mobile hepatice sau pulmonare, mișcarea organului sau a tumorii compromite distribuția dozei deoarece poate apărea efectul de interacțiune dintre livrarea radiației și mișcarea tumorii. Cercetătorii de la Institutul Paul Scherrer au creat un sistem de radioterapie de ultimă generație pentru a combate această problemă. Tehnica de rescanare implică scanarea tumorii de mai multe ori de către fasciculul protonic.

„Acestă metodă echilibrează doza primită de tumora mobilă și reduce efectul de mișcare asupra dozei livrate. Din cauza sensibilității plămânilor la radiații, precum și a proximității inimii, esofagului și a măduvei spinării este extrem de important a se păstra radiațiile primite de țesuturile învecinate în doze cât mai scăzute”, conform doctorului Perrin.

Următoarea provocare a cercetătorilor constă în a transpune această tehnică în practică, având obiectivul de a perfecționa radioterapia în tratarea cancerului și de a reduce efectele secundare. Totuși, costul ridicat reprezintă o mare problemă. „Analiza cost-beneficiu a terapiei cu protoni devine un subiect aprig dezbătut de către autoritățile medicale și casa de asigurări. Dar dacă putem demonstra prin studii clinice randomizate că terapia cu protoni este eficientă pentru anumite tipuri de cancer, acest lucru poate influența politicienii și asiguratorii să ia deciziile adecvate. Are o importanță deosebită în rândul pacienților cu un venit modest, mai ales în stadii avansate ale cancerului hepatic sau pulmonar”, a concluzionat doctorul Perrin.

Profesorul Philip Poortmans, președintele ESTRO a precizat : „Terapia cu protoni atrage multă atenție în momentul prezent în domeniul oncologic, precum și în presă. Acest studiu demonstrează destul de precis că mai este nevoie de multă cercetare pentru a putea fi aplicată majorității situsurilor tumorale. Investigațiile au fost concentrate asupra mișcării tumorii în organismul pacientului în timpul unui ciclu respirator normal, spre exemplu. Tehnica rescanării descrisă, ce compensează pentru mișcarea tumorală, echilibrează doza livrată, păstrând în același timp o doză scăzută la nivelul țesuturilor învecinate. Următoarea provocare o reprezintă aplicabilitatea clinică a acestei tehnici revoluționare.”

Sursa : news-medical.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba