Radioterapia ghidată imagistic – partea I

 

Radioterapia ghidată imagistic este un tip de radioterapie conformă, tip de terapie cereușește să modeleze fasciculele de radioterapie din jurul zonei cu cancer.

Radioterapia ghidată imagistic folosește razele X și scanează la fel ca tomografia computerizată standard atât înainte cât și pe parcursul tratamentului radioterapeutic. Razele X și scanările arată mărimea, forma și poziționarea cancerului din țesuturi și din jurul oaselor.

Medicii planifică radioterapia pentru a reuși să orienteze doze mari de radiații împotriva tumorilor canceroase. Este important că domeniul radioterapeutic acoperă atât zona afectată de cancer cât și pe cea din jurul acestuia. Acest lucru ajută radioterapia să funcționeze cât mai eficient în tratarea bolii. Intenția medicilor este de a opera cu razele terapeutice în așa fel încât să nu afecteze țesutul sănătos din jurul cancerului și să reducă efectele adverse.

Tipuri de radioterapie ghidată imagistic

 În unele zone ale corpului, tumorile pot fi diferite, pentru fiecare existând tratamente distincte. Un exemplu este cancerul prostatei, care își schimbă poziția în funcție de vezică, dacă aceasta este plină sau nu. Deci, există riscul ca o parte a tumorii să fie în afara zonei tratată prin radioterapie în cadrul unor sesiuni de tratament. Cu unele tipuri de IGRT, radiologii pot scana imagini, folosindu-se de aparatul de radioterapie, înainte de fiecare tratament. În modul acesta, ei se pot asigura că de fiecare dată, cancerul va fi în aria de tratament.

În cazul anumitor tipuri de radioterapie ghidată imagistic, radiologii pot scana cu ajutorul aparatului de radioterapie, folosit în timpul tratamentului. Astfel, ei se pot asigura asupra localizării cancerului în aria de tratament a radioterapiei. Numesc acest tip de radioterapie 4 dimensional – 4D-RT. A patra dimensiune în acest caz este timpul. 4D-RT se poate adapta la orice poziție a tumorii în timpul sesiunii de radioterapie.

În unele tipuri de radioterapie 4D-RT, mașina se poate opri dacă tumora se mută în afara ariei de acțiune a radioterapiei. Acest tip de tratament este de ajutor pentru cancerul din zonele corpului care se mișcă atunci când respirăm, cum ar fi cancerul pulmonar. Fasciculul de radiații pornește din nou atunci când tumora se deplasează înapoi într-o anumită poziție ce poate fi identificată de scanare.

Beneficii şi posibile dezavantaje ale IGRT

 Cu radioterapia ghidată imagistic, medicii pot să fixeze tratamentul radioterapeutic foarte precis. Acest lucru presupune o funcţionare mai eficientă a tratamentului în vindecarea sau controlul cancerului. Aceasta poate reduce, de asemenea, riscul de efecte secundare. Dezavantajul este că planificarea tratamentului poate dura mai mult. De asemenea şi fiecare sesiune radioterapeutică va dura mai mult.

Planificarea radioterapiei ghidată imagistic

 Această planificare presupune mai multe etape:

Se începe cu o sesiune în departamentul de radioterapie. Se realizează o scanare CT la 360°. Se folosesc săgeţile pentru a vă uita în jurul camerei.

Se mai pot efectua şi IRM sau scanări PET în zona corpului care trebuie tratată. Informaţiile din aceste scanări se vor transmite automat în computerul folosit pentru planficarea radioterapeutică.

Programul informatic proiectează apoi conturul radiaţiilor care vor urma forma tumorii foarte în detaliu. Astfel se asigură că în interiorul câmpului radioterapeutic este doar cancerul, ţesutul sănătos fiind ţinut în afara ariei de acţiune a terapiei. Rezultatul va reduce riscul apariţiei efectelor secundare.

Sursă: www.cancerresearchuk.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba