Radioterapia stereotactică în tumorile pulmonare

În România, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer. Acest lucru se explică și prin faptul că mulți pacienți cu neoplasm pulmonar sunt diagnosticați târziu, în stadii avansate. Din păcate, doar aproximativ 20–25% din cazuri sunt diagnosticate în stadii incipiente și pot beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă, restul cazurilor fiind depășite din punct de vedere chirurgical.

Radioterapia stereotaxică corporeală – SBRT (stereotactic body radiation therapy), descrie o tehnică avansată de radioterapie  care utilizează doze mari de radiații, administrate cu mare precizie la nivelul tumorii, evitând, pe cât posibil, lezarea țesutului sănătos din jurul tumorii. Spre deosebire de radioterapia externă convențională, stereotaxia se realizează în mai puține ședințe și administrează radiația precis, la nivelul țesutului tumoral.

INDICAȚII ALE SBRT ÎN TUMORILE PULMONARE PRIMARE ȘI METASTATICE

În cadrul consultației, medicul radioterapeut va evalua tot dosarul pacientului și poate să vă solicite alte examene radiologice (MRI, PET CT) pentru decizie terapeutică.

Fiecare caz este analizat individual și necesită o decizie în cadrul comisiei multidisciplinare (oncolog, chirurg, radioterapeut, radiolog) pentru a stabili indicația de iradiere stereotactică. Clinicile Amethyst oferă posibilitatea ca prin comisiile multidisciplinare zilnice, pacienții să poată primi un răspuns prompt în ceea ce privește eligibilitatea pentru tratamentul stereotactic.

Numărul ședințelor de stereotaxie este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizare, volumul tumoral, organele învecinate, formațiunii tumorale și starea pacientului.

Aplicabilitatea iradierii stereotactice o găsim atât în cancerele cu stadii incipiente cât și în stadiile metastatice.

SBRT pentru tumori pulmonare, este indicat în stadiile inițiale – tumori de mici dimensiuni, fără afectare ganglionară.

Pacienții ce nu sunt eligibili pentru intervenția chirurgicală datorită prezenței de comorbidități importante sau cei care au contraindicații la intervenția chirurgicală, cât și pacienții care refuză operația, iradierea stereotactică și-a arătat echivalența în controlul local cu chirurgia.

De asemenea, și în cazul metastazelor pulmonare, unice și multiple (pot fi tratate până la un maxim de 5 leziuni), SBRT ne ajută să transformăm un tratament paleativ spre limita curabilității.

CUM SE DEFĂȘOARĂ SIMULAREA ȘI ȘEDINȚELE DE SBRT?

În elaborarea planului de tratament stereotaxic, veți efectua o simulare specială ‘4D CT ‘, care ține cont de excursiile respiratorii, utile la delinierea precisă a volumelor țintă tumorale și a organelor sănătoase din apropiere. În anumite situații, este posibil ca medicul radioterapeut să solicite integrarea cu alte examene radiologice (MRI, PET CT) în faza de planificare.

Sunt necesare sisteme de imobilizare dedicate stereotaxiei pentru o poziționare optimă și reproductibilă în cursul tratamentului. Imobilizarea pacienților trebuie să fie precisă, având în vedere că dozele mari administrate trebuie să lovească volumul țintă  și nu țesutul sănătos. În scopul acesta este posibil folosirea unei saltele vacuum pentru imobilizare dumneavoastră.

Înainte de fiecare ședință de stereotaxie, pacientul efectuează verificarea poziției de tratament cu CBCT (cone-beam CT) integrată în aparatul care eroga tratamentul. Verificăm astfel ca datele obținute în faza de simulare și mai apoi în planificarea terapiei să coincidă cu situația în timp real. La cazurile cu iradiere stereotactică, acest proces este repetat atât înainte cât și în timpul administrării tratamentului.

CARE SUNT AVANTAJELE STEREOTAXIEI?

Radioterapia stereotactică se efectuează în regim ambulator fără a fi necesară spitalizarea pacientului. Tratamentul este bine tolerat și neinvaziv. Nu se utilizează anestezie sau altă procedură dureroasă pentru pacient.

Numărul redus de ședințe de stereotaxie, precum și durata limitată a unei ședințe de SBRT, permit o bună colaborare cu pacientul și un confort al acestuia în timpul tratamentului.

Din punct de vedere terapeutic, stereotaxia prezintă mari avantaje față de tratamentele radiante fracționate convențional. Iradierea tumorii cu doze crescute amplifică probabilitatea necrozei la nivelul țesutului neoplazic, mărind astfel probabilitatea controlului tumoral și în consecință supraviețuirea pacienților.

În plus, fiind o tehnică de mare precizie, asigură protecția țesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii, reducând la minim eventualele efecte adverse tardive.

EFECTELE SECUNDARE ALE RADIOTERAPIEI STEREOSTATICE

Majoriatetea pacienților nu simt niciun disconfort pe perioada tratamentului.

Reacţiile adverse diferă în funcție de localizarea şi volumul tumorii de tratat. Comparativ cu radioterapia convenţională, aceste reacţii adverse sunt mult mai scăzute ca număr şi intensitate. În funcție de zona tratată, pot exista  reacții adverse pe care medicul dumneavoastră și asistenta de toxicitate le vor discuta cu dumneavoastră.

Mai jos sunt cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei stereotactice. Este posibil să aveți toate, unele sau niciuna dintre acestea.

  • Tuse sau dificultăți de respirații
  • Reacții minore cutanate
  • Fatigabilitate

Efecte secundare tardive

  • Radiațiile pot provoca modificări cutanate permanente în zona de tratament. Puteți dezvolta tuse, dificultăți de respirație sau dureri costale la câteva luni după tratament. Dacă o faceți, vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră. Este important să mergeți la programarea dvs. de urmărire, astfel încât medicul radioterapeut și asistenta medicală să poată urmări aceste reacții adverse.

Că în cazul oricărui pacient oncologic, urmărirea post terapeutică este esențială pentru evaluarea răspunsului la tratament. La încheierea tratamentului stereotaxic la nivel pulmonar, medicul vă va recomanda un control prin CT peste aproximativ 2-3 luni.

UNDE SE POATE FACE STEREOTAXIA?

Prin acceleratoarele lineare Versa HD , clinicile Amethyst oferă cea mai modernă soluție la radioterapie din gama produselor Elekta. Prin acest sistem puteți beneficia de iradiere stereotactică rapidă chiar și mai mică de 15 minute, livrate cu un debit de doză mare. Prin scăderea timpului petrecut pe masa de iradiere ne asigurăm că posibilele mișcări ale dumneavoastră nu afectează planul nostru de iradiere.

Clinicile Amethyst asigură pacienţilor o gamă complexă de servicii moderne de tratament al cancerului și urmărire post-terapeutică, pornind de la ambulator, spitalizare de zi, oncologie medicală, radioterapie, stereotaxie, brahiterapie, împreună cu cele mai performante echipamente şi tehnologii medicale, aplicate de medici cu o bogată experienţă în domeniu.

Georgiana Mîțel – Medic Specialist Radioterapie

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba