Reducerea toxicitații cardiace în cancerul mamar prin tehnici moderne de radioterapie – DIBH

În rândul populației feminine, cancerul mamar are la nivel mondial cea mai mare frecvență și este principala cauză de mortalitate pentru această categorie de pacienți.

Progresele realizate în diagnosticarea precoce, prin imbunătățirea metodelor de screening, conștientizarea factorilor de risc și tratamentele personalizate au dus în timp la creșterea ratelor de supraviețuire, stadiile incipiente fiind asociate cu o supraviețuire de peste 91% la 5 ani.

Radioterapia pentru cancerul de sân s-a dovedit că îmbunătățește atât controlul local, cât și supraviețuirea generală a pacienților.

Progresele tehnologice au adus beneficii substanțiale în managementul efectelor secundare, determinând scăderea dramatică a dozei de radiații la nivelul cordului și a mortalițatii cardiace tardive.

Iradierea IMRT, 3D-CRT, poziția de decubit ventral dar și tehnici mai moderne dezvoltate pe parcursul ultimelor decenii, cum este DIBH, sunt toate metode de scădere a dozei de radiații la nivelul cordului.

DIBH este o tehnică specială de respirație, care profită de o poziție mai favorabilă a inimii în timpul inspirului profund pentru a scădea doza la cord pe parcursul unui tratament de radioterapie.  Este deosebit de util pentru tratarea pacientelor cu cancer mamar stâng determinând reducerea dozei de radiații și la nivel pulmonar.

Cum funcționează?

Pacienta cu indicație de DIBH va efectua o scanare specială pentru a permite familiarizarea cu acest tip special de respirație, sub îndrumarea medicului curant și a asistentului de radioterapie.

Iradierea se face în mai multe fragmente de 20-30 de secunde atunci când pacienta este pregatită să respire profund și să mențină inspirul pentru aproximativ 20 de secunde.

Practic în inspirația profundă menținută, diafragmul pacientei îndepartează inima de peretele toracic.

Totodată în timpul inspirului profund plămânii se umplu de aer permițând creșterea lor în volum. Acest lucru permite crearea unui spațiu între cord și peretele toracic.

Pacienta poate oricând să respire normal sau să tușească, iradierea fiind imediat întreruptă de către asistentul de radioterapie și reluată când aceasta este pregatită.

Durata unei ședințe este de aproximativ 15 minute.   DIBH este o tehnică ce influențează în mod pozitiv supraviețuirea dar și calitatea vieții pacientei, prin scăderea toxicitații cardiace.

Dr. Cristina Duran
Medic Specialist Radioterapie Bucuresti

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba