Acceptarea sentimentului de vinovăție – partea a II-a

Renunțarea la sentimentul de vinovăție

Este important să vă amintiți că, în ciuda faptului că sentimentele de vină sunt obișnuite, nu este sănătos să petreceți prea mult timp reflectând asupra acestora. Abandonarea acestei stări vă poate ajuta să vă simțiți mai bine din punct de vedere emoțional și să faceți față mai ușor bolii. Pentru a reduce intensitatea și frecvența sentimentelor de vină, puteți încerca următoarele tehnici:

  • Țineți minte că atât dumneavoastră, cât și cei din jur nu sunteți de vină pentru apariția cancerului.
  • Este necesar să conștientizați că experții nu înțeleg pe deplin de ce anume se dezvoltă cele mai multe tipuri de cancer. În ceea ce privește tipurile de cancer în care anumite alegeri de viață reprezintă factori de risc, ca de exemplu în cazul fumatului ce poate fi relaționat cancerului pulmonar, sentimentele de vinovăție sunt în mod deosebit mai dificile și complexe. Cu toate acestea, este important să renunțați la amintirea oricărei greșeli din trecut pe care ați putea-o considera de vină pentru boala respectivă și încercați să vă iertați atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur.
  • Acceptați faptul că sentimentele de vinovăție pot apărea și dispărea în orice clipă.
  • La fel ca toate emoțiile declanșate de un diagnostic de cancer, sentimentele de vină se vor schimba și ele pe parcurs.
  • Împărtășiți-vă sentimentele.
  • Destăinuiți-vă unei persoane de încredere în legătură cu vina pe care o simțiți. Dacă nu puteți comunica deschis cu prietenii sau un membru al familiei, încercați să vorbiți despre aceste emoții negative cu un consilier sau asistent social.
  • Alăturați-vă unui grup de sprijin.
  • Pentru mulți pacienți reprezintă un avantaj gândul că mai există și alte persoane aflate într-o situație similară. Este benefic să simțiți că nu sunteți singur în lupta împotriva cancerului. Multe persoane au fost în situația dumneavoastră și au manifestat sentimente asemănătoare de vinovăție. Grupurile de sprijin pot fi de real folos în cazul pacienților ce prezintă cancer pulmonar pentru a discuta cum pot face față lipsei de înțelegere și compasiune a celor din jur. Informați-vă mai mult în legătură cu aceste grupuri de sprijin pentru a-l identifica pe cel potrivit propriilor nevoi. De asemenea numeroase resurse sunt disponibile prin intermediul internetului în ziua de azi.
  • Concentrați-vă asupra lucrurilor pozitive din viața dumneavoastră pentru care sunteți recunoscător.
  • Căutați activități ce vă liniștesc sau vă pot ajuta să vă relaxați. Faceți o prioritate din alegerea lucrurile care vă fac placere, ca de exemplu întâlnirea cu un prieten sau vizionarea unei comedii.
  • Descoperiți alte moduri sănătoase pentru a vă exprima emoțiile.
  • Luați în considerare exprimarea stării de spirit prin metode creative care vă fac deosebită plăcere, cum ar fi muzica sau arta. Sau puteți să vă așterneți gândurile și trăirile într-un jurnal.

Sursa : cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba