Radioterapie pentru a controla simptomele unui cancer avansat
Tratamentul de radioterapie poate ajuta la ameliorarea simptomelor în cancerul vaginal avansat. Aceasta se numește radioterapie paliativă. Tratamentul poate micșora cancerul pentru un timp și acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor. Radioterapia, de asemenea, ajută la ameliorarea durerii și uneori a sângerării. De obicei, acest tip de tratament este administrat pe o perioadă scurtă de timp, de câteva zile. În formele avansate de cancer vaginal evoluția bolii poate fi însoțită de formarea de leziuni ulcerative, fetide, sângerânde, suprainfectate sau dureroase sau de apariția de diseminări la distanță (metastaze). Tratamentul acestora se va face de către o echipă mixtă, compusă din medici și asistente specializate în fiecare dintre domeniile medicale implicate în aceste tipuri de afecțiuni.
Planificarea tratamentului de radioterapie vaginală
Radioterapia pentru cancer vaginal este personalizată pentru fiecare pacientă în parte, astfel încât tratamentul să fie conform cu normele impuse de ghidurile internaționale în vigoare dar să fie perfect adaptată tipului dumneavoastră de tumoră.
Pentru a atinge aceste obiective, medicul vă va recomanda să efectuați un computer tomograf fără substanță de contrast. Planul de tratament va fi conturat de către radioterapeut pentru fiecare secțiune în parte (din 2 în 2 mm), ținând cont de parametrii biologici, tumorali și anatomici ai fiecărei paciente în parte.
Obiectivul general pentru medicul radioterapeut va fi să administreze o doză de radiații cât mai mare la nivelul formațiunii tumorale propriu-zise și a zonelor cu risc mare de a fi invadate microscopic, situate în vecinătatea acesteia. O a treia zonă este cea în care, deși nu există boală care să poată fi vizualizată prin mijloacele imagistice moderne (computer tomografie sau rezonanță magnetică nucleară), este considerată, pe baza datelor medicale, a avea un risc foarte mare de invazie tumorală. În paralel, acesta va avea în vedere protejarea cât mai strictă a țesuturilor și organelor din vecinătate, astfel încât acestea să primească o doză cât mai mică de radiații.
După încheierea conturării planului dumneavoastră personalizat, fizicianul medical, va calcula configurația fascicolului de iradiere, astfel încât dozele administrate țesutului tumoral să se respecte. După validarea planului, fizicianul medical se asigură, prin măsurători specifice, că ceea ce s-a stabilit împreună cu medicul, este efectiv administrat ca tratament.
Abia după efectuarea acestor verificări va fi începută iradierea propriu-zisă.
La începutul fiecărei ședințe de iradiere, tehnicianul de la aparatul de radioterapie (accelerator), va verifica suprapozabilitatea reperelor geometrice (puncte de tatuaj care s-au efectuat cu ocazia computer tomografului de planificare) și a celor anatomice (repere osoase sau tisulare) obținute printr-un set de imagini radiologice sau computer tomografice.
Sursa: Cancer Research