Sisteme de imobilizare termoplastice in radioterapie

Radioterapia este metoda de tratament prin care se folosesc radiatii X cu energie mare sau alte tipuri de radiatii pentru a omori celulele canceroase.

Pentru marea majoritate a cancerelor se folosesc sisteme de imobilizare care permit pacientului sa stea zilnic in aceeasi pozitie iar tratamentul sa se faca acurat, in conditii de maxima siguranta. Pozitia de tratament si sistemele de imobilizare se stabilesc printr-un procedeu numit simulare (Fig 1.).

Fig. 1 – Simulatorul CT

Sistemele de imobilizare termoplastice sunt reprezentate de masti de diferite dimensiuni, forme, perforatii si, grosimi in functie de regiunea care trebuie tratata. In clinica noastra, avem in momentul de fata mai multe tipuri de masti (Fig.2) care sunt folosite in iradierea cerebrala, paliativa sau curativa, iradiere cerebrala stereotactica ,iradierea masivului facial (sinus maxilar, sinus etmoidal) sau in iradierea sferei ORL.

Fig. 2. – Tipuri de masti: a) iradiere cerebrala; b) iradierea masivului facial ;c) iradiere cerebrala sterotactica; d) iradiere sfera ORL.

Confectionarea mastii termoforme ii revine tehnicianului CT care are obligatia de a se documenta din timp despre zona ce trebuie iradiata, de a discuta cu medicul curant al pacientului unde anume administreaza razele si de a informa pacientul despre modul in care decurge simularea.

In timpul simularii, tehnicianul CT va aseza pacientul in pozitia de tratament alegandu-se suportii adecvati in functie de conformatia acestuia si va confectiona masca termoforma (Fig. 3).

Fig. 3 – Tipuri de suporti: a) iradiere cerebrala; b) iradiere cerebrala sterotactica; c) iradierea masivului facial si sferei ORL.

Masca termoforma este introdusa intr-o cuva cu apa incalzita la 70-72 grade Celsius (Fig. 4) si ramane acolo pana cand se inmoaie si devine transparenta.

Fig. 4 – Cuva de apa

Se scoate apoi din apa, se scutura pe un prosop pentru a reduce cantitatea de apa de pe suprafata mastii, dupa care se aplica pe fata pacientului, avertizandu-l pe acesta ca masca este calda spre fierbinte, nu arde si ca el trebuie sa stea nemiscat.

Tehnicienii vor lipi pe masca leucoplast, pe care il vor desena, ulterior,dupa ce se stabileste raza centrala orientativa pentru planul de tratament si tratamentul efectiv al pacientului. (Fig.5 )

Fig.5 – Imagine de ansamblu

Exista anumite situatii in care, pacientului, trebuie sa i se introduca in cavitatea bucala un dop interdentar, din silicon, asemanator gutierei folosite in stomatologie pentru amprenta dentara. Aceasta are rolul de tine limba pacientului in acelasi loc in fiecare zi, astefl incat aceasta sa fie iradiata cu precizie in fiecare zi sau sa fie evitata iradierea ei.
Dupa stabilirea RCO , se vor lipi niste markeri metalici pe masca si se face scanarea CT.

Pentru ca fiecare pacient sa poata beneficia de un tratament cat mai corect, tehnicianul CT va efectua fotografii ale modului de pozitionare, a sistemelor de imobilizare si eventuale particularitati intalnite in timpul simularii, dar numai cu consimtamantul semnat fiecarui pacient in parte.

Masca termoforma in radioterapie are un rol major in ceea ce priveste reproductibilitatea pozitiei de tratament, comfortul oferit pacientului si acuratetea efectuarii tratamentului.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba