Efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului – partea a-II-a

Tipuri de reacții secundare:

Probleme ale oaselor și ale țesuturilor moi

Supraviețuitorii cancerului cărora le-au fost prescrise chimioterapie,  medicamente cu steroizi sau terapie hormonală, în special cei care nu sunt activi din punct de vedere fizic, pot constata ulterior subțierea oaselor (osteoporoza) sau dureri articulare.

Persoanele diagnosticate cu cancer pot să reducă riscul de osteoporoză evitând produsele din tutun, consumul alimentelor bogate în calciu și vitamina D, prin activitate fizica regulată, dar și prin limitarea cantității de alcool pe care o consumă.

Probleme ale creierului, a măduvei spinării și a nervilor

Chimioterapia și radioterapia pot avea efecte secundare pe termen lung în ceea ce privește creierul, măduva spinării și nervii.

Aceste efecte secundare pot să includă:

  • Pierderea auzului din cauza dozelor mari de chimioterapie sau a medicamentelor precum cisplatina (Plationol).
  • Risc crescut de accident vascular cerebral pentru cei care au avut prescrise doze mari de radioterapie la cap, de cele mai multe ori pentru tratarea unei tumori pe creier.
  • Efecte secundare ale sistemului nervos, cum ar fi leziuni ale nervilor din afara creierului și a măduvei spinării.

Supraviețuitorii de cancer ar trebui să fie supuși periodic unor examinări fizice, unor teste de auz și razelor X după ce tratamentele cu radioterapie sau chimioterapie se sfârșesc pentru a evita aceste efecte adverse tardive.

Dificultăți de învățare, de memorie sau de concentrare

Chimioterapia și dozele mari de radioterapie din zona capului pot cauza probleme atât pentru adulți cât și pentru copii. Supraviețuitorii cancerului care trec prin aceste probleme ar trebui să discute cu medicii lor despre schimbările pe care le tranzitează.

Probleme dentare și orale de sănătate

Supraviețuitorii de cancer au probleme dentare și orale de sănătate în funcție de tratamentele pe care le-au suferit:

  • Chimioterapia poate afecta smalțul dinților și poate crește riscul de problem dentare pe termen lung.
  • Radioterapia cu doze mari în zona capului și a capului poate schimba dezvoltarea dinților, poate cauza boli ale gingiilor, iar producția de salivă diminuată poate cauza uscarea gurii.
  • Medicamentele cu steroizi pot crește riscul problemelor oculare cum ar fi opacifierea ochiului care afectează viziunea (cataractă).

Supraviețuitorii de cancer ar trebui să își programeze întâlniri regulate cu un medic dentist  și cu un medic care este specializat în tratarea afecțiunilor ochilor (oftalmolog), pentru a monitoriza evoluția stării lor de sănătate.

Probleme legate de digestie

Chimioterapia, radioterapia și chirurgia pot afecta modul în care o persoană digeră alimentele. În plus, radioterapia sau intervențiile chirurgicale în zona abdominală pot duce la apariția cicatricilor de țesut, durerilor pe termen lung (cornice), dar și problemelor intestinale ce afectează digestia. Mai mult decât atât, unii supraviețuitori pot suferi de diaree cronică, care reduce capacitatea organismului de a absorbi nutrienți. Un nutriționist sau dietetician poate ajuta persoanele care nu asimilează suficienți nutrienți sau care sunt supraponderale din cauza unei digestii proaste.

Dificultăți emoționale

Supraviețuitorii de cancer pot dezvolta de multe ori o varietate de emoții pozitive și negative, inclusiv un sentiment de recunoștință că sunt în viață, teama de recidivă, furie, vină, depresie, anxietate și izolare. Supraviețuitorii de cancer, familia și prietenii, pot de asemenea, să sufere de un stres post traumatic, o tulburare de anxietate ce poate duce chiar la punerea vieții în pericol.

Fiecare persoană are parte de o experiență post-tratament, diferită. De exemplu, unii supraviețuitori luptă cu efecte emoționale negative ale cancerului, în timp ce alții spun că au renăscut, având o atitudine pozitivă asupra vieții din cauza cancerului.

Cancerele secundare

Un cancer secundar, fie un nou cancer primar (un alt tip de cancer) care se dezvoltă după tratarea primului tip de cancer sau cancer care a afectat alte părți ale corpului diferit de punctul de unde a început, poate fi privit ca un efect întârziat al tratamentelor anterioare împotriva cancerului, a chimioterapiei sau a radioterapiei. Chimioterapia și radioterapia pot deteriora și celulele stem din măduva oaselor crescând riscul de mielodisplazie sau de cancer al sângelui.

Oboseala

Oboseala este un sentiment persistent fizic, emoțional sau mental care poate duce la epuizare. Aceasta este cel mai frecvent efect secundar al tratamentului împotriva cancerului, supraviețuitorii fiind afectați pe perioade îndelungate de timp, unele de ordinul anilor.

Documentați-vă cât de mult posibil în legătură cu potențialele efecte adverse pe termen lung cerând informații suplimentare medicului oncolog.

Sursa: Cancer.net

Citește și: Efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului – partea I

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba