Tratamentele oncologice la pacienții vârstnici în timpul pandemiei COVID-19

Pandemia COVID-19  a impus implementarea unei abordări individualizate pentru tratamentul cancerului la pacienții vârstnici, poate chiar mai mult decât până acum. La nivel mondial, de la începutul pandemiei până la momentul actual  au fost raportate peste 2 milioane de decese asociate infecției COVID-19. Atât vârsta cât și diagnosticul de cancer sunt factori predictivi nefavorabili pentru infecția COVID-19.

Din păcate, contextul epidemiologic actual constituie o barieră către accesul egal și bazat pe evidențe  la tratamente oncologice pentru pacienții vârstnici. În acest sens, Societatea Internaționala de Geriatrie Oncologică ( SIOG) vine cu recomandări pentru gestionarea diverselor situații clinice pentru acest grup de vârstă fragil.

Evaluarea Geriatrica

Vârstnicii cu boli oncologice, prin comorbiditatile asociate – boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, afectarea funcției renale – sunt la risc de a dezvolta forme severe ale infecției COVID-19. Cu toate acestea, vârsta cronologică nu trebuie să fie singurul factor de decizie pentru pacienții oncologici. O evaluare geriatrică comprehensivă preterapeutică  efectuată într-un serviciu specializat în acest sens este bine venită pentru evaluarea fragilității fiecărui pacient. Scopul este de a încerca să anticipăm posibile toxicități datorate tratamentelor oncologice, interacțiuni posibile medicamentoase, riscul de decompensare a bolilor asociate.

Telemedicina

Implementarea rapidă a telemedicinei și a consultațiilor online constituie o modalitate bine venită pentru reducerea vizitelor,a  timpilor de așteptare în spații închise a pacienților vârstnici.

Chirurgia oncologica

Comunicarea oncolog- chirurg stă la  baza unei decizii corecte legate de  momentul chirurgiei. Probleme în acest sens sunt: accesul  limitat în sălile de operație pe perioada pandemiei și disponibilitatea paturilor de terapie intensivă. În acest sens, este necesară discutarea individualizată a fiecărui caz potențial operabil cu medicul chirurg .Este posibilă în anumite cazuri ( de exemplu cancer mamar incipient  hormonosensitiv la vârstnici ) amânarea momentului chirurgical și prelungirea tratamentului hormonal neoadjuvant  până la ameliorarea situației epidemiologice.

Radioterapia

În mod similar, utilizarea radioterapiei la pacienții varstnici  pe parcursul pandemiei trebuie individualizată în funcție de beneficii, tipul și agresivitatea cancerului, indicele de performanță a pacientului, probleme sociale, restricții ale mobilității pacientului. Medicii specialiști radioterapeuți pot optimiza atât  fracționarea și doza   cât și prioritiza  urgențele în acest sens.

Terapiile sistemice ( hormonoterapia, chimioterapia, terapia moleculară țintită, imunoterapia)

Beneficiile  potențiale ale unui tratament sistemic din punct de vedere al controlului tumoral rămân neschimbate în pandemie.  Riscul de contaminare cu COVID – 9 poate fi  totuși   mai crescut mai ales în contextul unor tratamente mielosupresive sau  care necesită vizite frecvente la clinică. Aici ne aflăm într-o zona gri în care nu sunt date bazate pe dovezi pentru amânarea sau schimbarea unei terapii oncologice în acest context epidemiologic. Deciziile trebuie luate în comisia multidisciplinară în funcție de tipul de cancer, tratamentele disponibile eficiente, starea generală a pacientului, incidența locală a infecțiilor COVID19.

Soluții sunt disponibile pentru anumite situații: profilaxia primară a neutropeniei febrile la vârstnici, favorizarea administrărilor tratamentelor sistemice la intervale mai mari de timp ( la trei săptămâni vs săptămânal).

Îngrijirile paliative

Direcționarea resurselor medicale către tratarea cazurilor de infectare cu  COVID-19 a dus la reducerea accesului către îngrijiri paliative specializate atât de necesare pentru pacienții oncologici. Disponibilitatea medicilor oncologi pentru discutarea acestor situații cu pacienții sau apartinatorii, identificarea problemelor și intervenția rapidă pentru tratamentul durerii constituie elemente cheie pentru gestionarea acceptabilă a acestor cazuri.

Pandemia actuală, aflată încă în expansiune la nivel global ne pune în fața unei situații fară precedent. Societățile profesionale oncologice depun eforturi pentru a formula ghiduri care să ajute medicii oncologi în această perioadă.  Populațiile la risc, mai ales pacienții oncologici varstnici   NU TREBUIE NEGLIJAȚI. Munca în echipă și  discuțiile  în comisia multidisciplinară pot ajuta inclusiv pacienții varstinici prin decizii echilibrate, luate pe baza unui raționament risc beneficiu și, cât se poate, în contextul  dovezilor clinice existente.

Dr. Manolescu Vlad
Medic Primar Oncologie Medicala Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba