Tumorile luminoase ar putea ajuta chirurgii să opereze cancerul cu succes

Un pacient cu cancer de sân se află în sala de operație. Este conectat la o perfuzie care trimite în sângele pacientului o substanță ce călătorește către tumoare. Chirurgul introduce o cameră mică în pieptul pacientului, iar țesutul mamar apare pe un monitor aflat în apropiere. Celulele canceroase sunt iluminate cu o substanță de un verde deschis.

Astfel de sonde optice, care sunt menite să îmbunătățească procedeul de îndepărtare a tumorii, au ajuns deja în studiile clinice de fază I și fază II, și ar putea deveni o procedură obișnuită folosită pentru operarea cacnerului în următorii 5-10 ani.

Detectarea fluorescentă a tumorilor este o tehnică deja utilizată în timpul intervențiilor chirurgicale destinate tratamentului cancerului. Chirurgii pot folosi instrumente pentru a detecta coloranții din sânge care fac ca acesta să ilumineze. Acest procedeu este menit să ajute echipele chirurgicale să găsească vasele de sânge sau să detecteze perfuziile realizate cu succes în timpul operațiilor de transplant. În plus față de colorantul non-direcționat pentru detectarea fluxului sanguin, a existat o revoluție în dezvoltarea coloranților chimici care se pot lega la celulele canceroase specifice, în ultimele două decenii.

„Este un domeniu care se dezvoltă foarte repede chiar acum”, spune biochimistul Matthew Bogyo, autorul principal al studiului publicat în revista Cell Chemical Biology. „Mulți nu au nici o idee despre această procedură, care pare să aparțină mai degrabă domeniului science-fiction, dar suntem la mai puțin de un deceniu distanță de această practică ce va deveni una standard”.

Imagistica moleculară este un obiectiv major al laboratorului Bogyo de la Universitatea Stanford School of Medicine. Din 2003, echipa de cercetători ai laboratorului au studiat agenții chimici care pot viza enzimele (proteazele) specifice, secretate de celulele canceroase.

Sursa: Science Daily

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba