Radioterapia într-o singură doză – un tratament revoluționar pentru cancerul de sân

Un tratament revoluționar pentru cancerul de sân, ce înlocuiește săptămâni de radioterapie cu o singură doză de radiații este pregătit pentru a fi administrat de către Sistemului Național de Sănătate (NHS).

Doza de radiații este livrată din interiorul sânului, după ce tumora a fost îndepărtată chirurgical. De acest procedeu ar beneficia până la 36000 de paciente și de asemenea ar economisi resursele financiare ale NHS.

În proiectul de cercetare al Institutului Național de Sănătate și Excelență Clinică (NICE) se precizează că această formă revoluționară de terapie cu radiații ar îmbunătăți calitatea vieții pacientelor.

Tehnica, numită radioterapie într-o singură doză aplicată în timpul operației, este indicată doar în cazul pacientelor ce au depistat cancerul într-o fază incipientă.

La momentul actual, aceste paciente ar necesita intervenții chirurgicale pentru a putea fi extirpată tumoarea. După aceea ar fi supuse la cel puțin 15 ședințe de radioterapie pentru a elimina și ultimele celule canceroase.

Radioterapia intra-operatorie este administrată în timpul intervenției chirurgicale. Odată ce tumora este îndepărtată, se introduce o sondă în interiorul sânului și, prin intermediul acesteia, sunt distribuite radiațiile doar zonei afectate, protejând în totalitate țesutul sănătos timp de jumătate de oră.

Testele ce au inclus mai mult de 2000 de paciente sugerează că această tehnică prezintă un nivel similar al eficacității ca și radioterapia clasică.

Cu toate acestea, din moment ce tehnologia a fost dezvoltată recent, nu sunt disponibile rezultate pe termen lung. Așa cum se evită inconvenientele vizitelor frecvente la spital, radioterapia cu o singură doză de radiații ar trebui să evite afectarea organelor învecinate, cum ar fi inima, plămânii sau esofagul, ceea ce reprezintă un risc în timpul iradierii întregului piept.

Institutul Național de Sănătate și Excelență Clinică precizează că avantajele și dezavantajele acestei tehnici ar trebui să le fie clare pacienților. Profesorul Carole Longson, directorul departamentului pentru evaluarea tehnologiei medicale în cadrul NICE afirmă: „Deoarece reprezintă o tehnică relativ nouă, se poate recomanda utilizarea sa numai într-un mediu controlat. În acest mod pacienții sunt pe deplin conștienți de riscuri și beneficii înainte de alegerea tratamentului, iar medicilor li se permite să culeagă cât mai multe informații în legătură cu tehnicile disponibile.”

Un departament tipic de radioterapie alocă în jur de 30% din timpul său cercetării cancerului de sân. Estimările anterioare au sugerat că o schimbare în radioterapia intra-operatorie ar putea ajuta Sistemul Național de Sănătate să economisească aproximativ 15 milioane de lire sterline pe an.

Dar pentru început, echipamentul prezintă un cost destul de ridicat, o sondă putând costa în jur de 500,000£.

Profesorul Jeffrey Tobias, cel care a dezvoltat această tehnică în cadrul clinicilor universitare din Londra, afirmă într-un interviu acordat postului BBC: „Este un mare păcat că suntem în contratimp, am rămas în urmă. În Germania există deja 60 de centre capabile să pună în practică aceste tehnici, în timp ce în Marea Britanie nu sunt decât șase. Pentru noi reprezintă o veste extraordinară deoarece va stimula asimilarea a ceva ce a început aici.”

Dacă este aprobat, ghidul clinic va fi introdus în Anglia spre sfârșitul acestui an. Țara Galilor și Irlanda de Nord vor adopta ghidulul NICE la o dată ulterioară, în timp ce Scoția consideră că tratamentele ar trebui să rămână separate.

Sally Greenbrook, ofițer senior asigurări, afirmă că pacienții ce necesitau radioterapie erau nevoiți să umble prin spitale în fiecare zi, cinci zile pe săptămână, timp de 3 săptămâni. „Acest lucru reprezintă un mare inconvenient deoarece perturbă atât viața pacienților, cât și pe cea a familiilor acestora,” precizează pentru BBC. „Acest nou tratament îi ajută să meargă mai departe cu restul tratamentului mult mai repede, pentru a se putea întoarce la viețile lor obișnuite cât mai repede.”

Emma Greenwood, director de polițe în cadrul Cercetării Cancerului UK precizează : „Aceasta poate reprezenta o veste foarte bună pentru pacienții ce suferă de cancer.”

„„Administrarea radioterapiei într-o singură doză în timpul intervenției chirurgicale oferă un imens beneficiu potențial, mai ales dacă înseamnă mai puține vizite la spital. Este esențial ca cei care primesc radioterapie să fie ținuți sub observație pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a verifica dacă o singură doză prezintă aceeași eficiență ca și tratamentul standard.”

„Terapia cu radiații este deja un tratament destul de eficient, iar această nouă tehnică poate oferi o altă opțiune valoroasă pentru a trata cancerul de sân în stadiu incipient.”

Sursa : bbc.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba