Nu vârsta cronologică este cea care indică riscul de cancer – medicii au descoperit un nou mod de calculare a acestuia

Vârsta epigenetică este un nou mod de a măsura vârsta biologică a unui individ. Când vârsta biologică (epigenetică) este mai mare decât vârsta cronologică, apare riscul crescut ca indivizii să fie afectați și să moară din cauza cancerului.

Mai mult, cu cât mai mare este diferența între cele două vârste, cu atât mai mare este riscul de a muri de cancer.

„Acest fapt ar putea deveni un nou semn de avertizare timpurie a apariției cancerului”, spune Lifang Hou, cercetătorul care a condus studiul și șeful departamentului de epidemiologie a cancerului și de prevenire în medicina preventivă al Universității Northwestern Feinberg School of Medicine.

„Discrepanța dintre cele două vârste se poate dovedi un instrument de viitor, care ar putea fi folosit pentru dezvoltarea de teste de sânge pentru detectarea timpurie a cancerului”, adaugă Hou.

Vârsta epigenetică a unei persoane este calculată pe baza unui algoritm de măsurare a 71 de markeri sanguini de metilare a ADN-ului, care ar putea fi modificați de agenții din mediul intern și extern al unei persoane, incluzând factori precum substanțele chimice din mediu, obezitatea, cantitatea de efort și dieta. Acest test nu este disponibil momentan, dar este studiat de către cercetători universitari.

„Persoanele sănătoase înregistrează o diferență foarte mică între vârsta biologică / epigenetică și vârsta cronologică”, spune Hou. „Persoanele care dezvoltă cancer au o diferență mare între aceste două vârste, iar cei care mor datorită cancerului înregistrează o diferență chiar mai mare decât aceasta. Dovezile noastre au arătat existența unei tendințe clare”.

Acesta este primul studiu care indică existența unei legături, atât între discrepanța dintre vârsta epigenetică și vârsta cronologică și dezvoltarea cancerului, cât și de rata de deces datorită cancerului, prin analizarea mai multor probe de sânge recoltate în același timp.

Pentru fiecare creștere de un an între discrepanța dintre vârsta cronologică și cea epigenetică, a existat un risc de 6% mai crescut de a face cancer în termen de trei ani și un risc crescut de 17% de deces prin cancer în termen de cinci ani. Cei care vor dezvolta cancer au o vârstă epigenetică cu șase luni mai mare decât vârsta lor cronologică; cei care vor muri de cancer sunt cu circa 2,2 ani mai în vârstă față de vârsta lor cronologică, se arată în studiu.

Sursa: Futurity

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba