Cancerul de col uterin

Una din patologiile oncologice cu incidență mare în țara noastră și tratată cu succes în Cadrul Clinicilor Amethyst este cancerul de col uterin.

Programele de screening și accesul la tehnici de diagnostic performante au contribuit la creșterea numărului de cazuri diagnosticate.

 În stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate să fie asimptomatic de aceea este foarte importantă efectuarea periodică  a consultațiilor ginecologice (la fiecare 6 luni pentru femeile cu viață sexuală activa) și a testului Babeș Papanicolau cel puțin o dată pe an. O sângerare vaginală intermenstruala sau după contact sexual,o secreție vaginală modificată, prezentă în cantitate mare sau  cu sânge trebuie să te trimită de urgență la un consult ginecologic pentru a exclude o cauză gravă cum este cancerul de col  uterin.  Descoperit în stadiu incipient, cancerul de col uterin este curabil.

În funcție de stadiul în care este boala la momentul diagnosticului se pot folosi fie tratamente care acționează doar local (cum sunt radioterapia și intervenția chirurgicală ) fie tratamente care acționează sistemic (chimioterapia).Una din metodele folosite cu succes în Clinicile Amethyst pentru tratarea cancerului de col uterin este radioterapia.

Acceleratoarele de ultimă generație din clinica noastră, experiența personalului, utilizarea tehnicii IMRT-VMAT reprezintă un mare avantaj în a le oferi pacientelor  cel mai bun tratament. Această tehnică presupune efectuarea unui plan de tratament conformațional în care se delimitează volumele tintă și organele critice și se stabilesc restricții de doza pentru acestea cu scopul creșterii toleranței la tratament și a reducerii efectelor secundare acute și tardive  În completarea radioterapiei externe se utilizează brahiterapie, tot o formă de iradiere, prin care se suplimentează doza de tratament la nivelul volumului tumoral cu o iradiere mult mai mica a țesuturilor sănătoase înconjurătoare.

În Clinicile Amethyst , ca și în cazul radioterapiei externe, și pentru brahiterapie se utilizează un plan de tratament personalizat.

Dr. Ionescu Ioana-Ramona
Medic Specialist Radioterapie