Imunoterapia

Dacă ați primit recent un diagnostic oncologic, iar medicul dumneavoastră v-a recomandat un tratament cu imunoterapie, probabil vă întrebați “Ce este mai exact imunoterapia și cu ce mă poate ajuta în procesul meu de vindecare?”.

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia este un tip de tratament revoluționar pentru combaterea cancerului, care are scopul de a susține propriul sistem imunitar al pacientului în lupta cu celulele canceroase. Spre deosebire de chimioterapie, care atacă în mod direct celulele canceroase cu ajutorul medicamentelor, imunoterapia antrenează sistemul imunitar al pacientului să atace și să combată celulele canceroase.

Legătura dintre sistemul nostru imunitar și cancer

Pentru a înțelege imunoterapia și avantajele ei, trebuie să înțelegem mai întâi modul în care sistemul nostru imunitar funcționează.

Sistemul nostru imunitar, în unele situații, poate identifica și distruge la timp celulele care pot duce la boli, printre care și la apariția cancerului. Totuși, acesta se poate dezvolta chiar dacă sistemul imunitar recunoaște celulele tumorale, deoarece aceste celule pot dezvolta diferite mecanisme de scăpare din fața atacului imun. În același timp, organismul activează anumite „bariere” pentru stoparea hiperactivității sistemului imun. Rolul imunoterapiei este acela de a ridica aceste „bariere”, respectiv acela de a antrena organismul să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

Tipuri de imunoterapie

La ce să te aștepți în timpul imunoterapiei

În ceea ce privește efectele adverse, ele sunt specifice imunoterapiei și diferă față de cele date de citostaticele clasice. Greața, vărsăturile, alopecia (căderea părului), alterarea stării generale – sunt mai puțin frecvente în cazul imunoterapiei, acestea fiind specifice chimioterapiei cu citostatice. Efectele adverse date de imunoterapie sunt de tip autoimun- organele cele mai frecvent interesate fiind tiroida (hipotiroidism), tractul digestiv (diaree), pielea (erupție cutanată și pruritul), ficatul (hepatita autoimună), dar orice alt organ poate fi afectat. În majoritatea situațiilor, imunoterapia este bine tolerată, iar efectele adverse pot fi tratate cu medicație specifică.

Este imunoterapia potrivită pentru dumneavoastră?

Medicul dumneavoastră oncolog va lua în considerare diferiți factori, inclusiv tipul și stadiul bolii, precum și starea generală de sănătate și localizarea tumorii. Echipa noastră medicală este mereu lângă voi, pentru a vă răspunde la toate informațiile despre imunoterapie. Astfel, vă puteți asigura că decizia este una complet informată.

Imunoterapia reprezintă un tratament promițător în lupta împotriva cancerului, oferind speranță și opțiuni personalizate de tratament. Dacă ați primit o recomandare de imunoterapie, discutați toate îngrijorările pe care le aveți cu echipa dumneavoastră medicală.

Vă reamintim că nu sunteți singuri și că sistemul dumneavoastră imunitar poate fi un aliat puternic în lupta împotriva cancerului.

Citește și:

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăii, nr.42, Otopeni, Jud. Ilfov

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești, Jud. Cluj

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis