Imagistică medicală

Departamentul de Imagistică Medicală al Centrului de Radioterapie Amethyst utilizează ca procedură de lucru tomografia computerizată cu ajutorul echipamentului de ultima generație Computer Tomograf Brilliance BigBore pentru a crea imagini detaliate, sau scanări ale zonelor din interiorul corpului, respectiv ale organelor și țesuturilor, cu scopul de a diagnostica bolile.

 

Computer Tomograful acoperă toate tipurile posibile de investigații la o calitate superioară și este una dintre cele mai bune şi mai rapide instrumente pentru studierea afecţiunilor localizate la nivel cerebral, al toracelui, abdomenului şi bazinului, deoarece această procedură oferă imagini transversale ale tuturor tipurilor de ţesut care se găsesc în aceste zone anatomice (organe interne, vase de sânge, muşchi, ganglioni).

În cadrul acestui departament se realizează atât investigații generale, cu ajutorul CT-urilor de diagnostic precum si CT-uri de planning, imagini utilizate pentru realizarea planul optim de tratament cu radioterapie pentru afecțiunile oncologice.

Rolul Computer Tomografului în radioterapie

Succesul în tratamentul cancerului folosind radioterapie este dependent de precizia și calitatea livrării fasciculilor de radiație. Toate tratamentele cancerului prin radioterapie depind de caracteristicile pacientului și trebuie să fie individualizate pentru fiecare pacient. Pentru a îmbunătăți direcționarea radiațiilor către zonele tumorale și totodată pentru limitarea iradierii inutile a țesuturilor normale, imagistica de planificare a radioterapiei este vitală.

Îmbunătățirile în domeniul tehnologiei digitale au permis utilizarea imaginilor luate de la imagistica de diagnostic, respectiv de la CT, RMN, PET și includerea acestora în echipamentele de radioterapie, permițând o planificare corectă a dozajului de radioterapie și de individualizare a tratamentului pentru fiecare pacient.

Fiecare pacient ce are indicație de tratament cu radioterapie va face inițial un CT de planning, pe baza căruia ulterior se va realiza planul de tratament.

Simulatorul CT disponibil la Amethyst produce imagini 3 D ale anatomiei interne a fiecărui pacient, imagini care vor ajuta medicii noștrii să localizeze cu precizie zona de interes, precum și structurile critice din apropiere. Acest prim pas este urmat de determinarea necesității modelării de orice dispozitive de imobilizare pentru a se asigura ulterior faptul că pacientul va avea aceeași poziție în fiecare zi pe tot parcursul tratamentului.

Pas cu pas la Amethyst: de la efectuarea Computer Tomografului la planul de tratament de radioterapie

După consultația inițială la medicul oncolog, veți primi o recomandare pentru realizarea unui CT de planning pe care îl veți programa apoi la recepție. Medicul dvs. se va asigura să vă dea toate informațiile necesare și detaliile cu privire la pregătirea pentru această procedură.

Când veți veni pentru efectuarea investigației, personalul departamentului de imagistică vă va prelua și vă va conduce pentru efectuarea acestei proceduri. În cazul în care aveți întrebări noi, pe care nu le-ați adresat inițial medicului dvs. le puteți pune cu încredere medicului radiolog.

Personalul vă va cere să vă întindeți pe masa aparatului în poziția corectă necesară pentru efectuarea procedurii care va dura aproximativ 30 de minute, timp în care trebuie să încercați să vă relaxați și să respirați normal. Această masă este dură și unii pacienți o pot găsi incomodă, deci vă rugăm să informați radiologul cât mai curând posibil în cazul în care vă aflați în imposibilitatea de a menține această poziție, astfel încât aceșția să vă poată ajuta.

În timpul procedurii masa aparatului se va mișca înainte și înapoi și nu veți simți nimic.

 

La finalizarea Computer Tomografului de planning veți primi un card personalizat cu programarea sesiunilor de tratament și totodată un membru al departamentului vă va face un tur al clinicii și o prezentare a pașilor pe care îi veți urma pe parcursul tratamentului de radioterapie.

Vă rugăm să puneți toate întrebările pe care le aveți personalului specializat care vă stă la dispoziție.