Radioterapia Paliativă

În plus față de scopurile sale curative, radioterapia poate avea un scop paliativ care consist în îmbunătățirea calităţii vieţii pacientului. Uneori vindecarea totală a cancerului nu mai este posibilă, dar ameliorarea simptomelor face viaţa pacientului mai confortabilă și calmează durerea..

Medicii Amethyst sunt aici pentru a veni în întâmpinarea acestor pacienți acordându-le tot suportul lor și folosind întreaga lor pregătire medicală pentru a îi ajuta să depășească durerile uneori insuportabile cauzate de acestă boală. Acești vor știi să dezvolte un plan de tratament cu sesiuni de radioterapie care vor ușura acești pacienți, precum și pacienții care se află în stadiu terminal.

Radioterapia paliativă tratează probleme specifice cauzate de cancer, cum sunt durerea sau sângerarea. Reducerea dimensiunilor tumorale duce implicit la scăderea presiunii exercitate de tumoră pe organele din vecinătate (de exemplu, creier sau măduva spinarii). Radioterapia paliativă este importantă în principal în stadiile avansate de boală. Pentru scopuri paliative, pacientul primeşte doze mai mici faţă de dozele administrate în tratamentul curativ, de obicei, pe o perioadă mai scurtă de timp.

De exemplu, radioterapia poate calma durerea adesea cauzată de cancerul osos secundar. Iradierea metastazelor osoase ușurează durerea și întărește structurile de sprijin, în tentativa de a preveni fracturile patologice. Metastazele cerebrale sunt deseori iradiate pentru diminuarea simptomelor și prevenirea altor complicații neurologice.

Radioterapia paliativă poate fi, de asemenea, utilizată pentru tratamentul hemoragiilor semnificative, al durerii viscerale refractare și al obstrucției organelor vitale. În general, dozele utilizate pentru tratamentul paliativ sunt mai scăzute decât cele utilizate pentru terapia curativă și au drept rezultat scăderea toxicității acute și a disconfortului pentru pacienți.

Indicatori pentru administrarea radioterapiei paliative
Ameliorarea durerii:
o Dureri în metastaze osoase
o Limfadenopatie dureroase
o Durere cauzată la infiltrarea cancerului în ţesuturile moi
o Durere neuropatică la compresia nervului şi infiltrarea în nerv
Deficite neurologice:
o Comprimarea măduvei spinării
o Metastazele cerebrale
Ameliorarea simptomelor de presiune:
o Tumori toracice
o Obstrucţia căilor respiratorii superioare
o Disfagie
o Colaps pulmonar
Reducerea presiunii intracraniene secundare crescute la metastazele cerebrale
Tumori retroperitoneale
o Ameliorarea hidronefrozei
Tumori pelvine
o Ameliorarea hidronefrozei
o Retenția urinară
o Obstrucția intestinală
Controlul ulceraţiilor cancerelor de piele primare sau metastatice
Hemostază
o Hemoptizie
o Sângerarea în cancere rectale sau ginecologice
o Sângerarea în cancerele de piele
Profilaxia simptomelor iminente
o Prevenirea compresiei măduvii spinării
o Prevenirea fracturilor patologice
o Prevenirea simptomelor de presiune în așteptare
Controlul durabil al bolilor locoregionale avansate netratabile
Sursă: Wong KH – Radioterapia paliativă.Societatea de Medicina Paliativă Hong Kong. Newsletter Aprilie, 2004 Ediția 1, 22-25