Caută
Close this search box.

Radioterapie curativă

Radioterapia curativă acționează asupra tumorii cu scopul distrugerii complete a celulelor canceroase

Radioterapia joacă un rol esențial în tratamentul cancerului. Aceasta folosește radiații pentru a distruge celulele canceroase, cauzând daune minime țesuturilor sănătoase. Mai mult de jumătate din pacienții diagnosticați cu cancer pot beneficia de tratament prin radioterapie.

Radioterapia curativă poate fi:

În centrele Amethyst, medicii dezvoltă strategii terapeutice pentru toate cele 3 tipuri de radioterapie curativă: definitivă, adjuvantă și neo-adjuvantă

Decizia de a trata o tumoră cu radiații se bazează pe localizarea tumorii primare și în funcție de celulele tumorale, dacă acestea sunt radiosensitive. Tumorile radiosensibile răspund prompt și arată o regresie după administrarea de doze moderate de radiații. Două exemple de cancer extrem de radiosensitive sunt leucemia (cancer al celulelor sanguine) și limfomul (cancer al sistemului limfatic).

De cele mai multe ori, radioterapia este o parte integrantă a abordărilor curative combinate împreună cu chimioterapia, chirurgia și hormonoterapia. De exemplu, radioterapia combinată cu chimioterapia a înlocuit în mare măsură chirurgia ca tratament curativ pentru carcinomul cu celulele scuamoase ale anusului. Radioterapia este o componentă centrală a tratamentului combinat în stadiul inițial de carcinom mamar, în scopul conservării sânului.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că radioterapia poate fi folosită ca primă variantă de tratament și poate înlocui chirurgia. Radioterapia și chirurgia au rate de vindecare similare pentru anumite tipuri de cancer, iar radioterapia este cea mai bună opțiune în cazul în care pacientul are o afecțiune preexistentă care face imposibilă intervenția chirurgicală sau dacă aceasta necesită scoaterea parțială sau totală a unui organ. De exemplu, radioterapia poate fi aleasă în cancerul de laringe, cu scopul păstrării vocii.

Radioterapia este cel mai eficient tratament atunci când o tumoră este ușor accesibilă și este situată la distanță de organele majore ale corpului. Cancerul testicular, de exemplu, este unul dintre cei mai buni candidați pentru radioterapie. În timpul procesului de tratament cu radioterapie pentru cancerul testicular, restul corpului poate fi ușor protejat de radiații. Radiațiile pot fi dirijate din toate unghiurile pentru a crește eficacitatea tratamentului.

Radioterapia curativa modernă înseamnă că relația dintre țesutul tumorii și țesuturile normale, sănătoase, este de așa natură că permite administrarea de doze curative de radiații fără a deteriora excesiv țesutul normal. În cazul tumorilor radiosensibile (include cancerul de col, de laringe, de sân și de prostată), radioterapia poate fi singurul tratament necesar pentru tratarea și vindecarea lor.

Deoarece radiațiile pot afecta celulele normale cât și cele canceroase, distribuția acestora este foarte atent planificată (de către medicii radioterapeuți și de către fizicieni), pentru a exclude țesuturile și organele vitale. Pacienții sunt tratați în timp cu mai multe doze mici de radiații (de exemplu 25 de ședințe cu o doză administrată de 2Gy la fiecare ședință), astfel încât celulele lor sănătoase să poată repara o mare parte din efectele radiațiilor.

Medicul radioterapeut dezvoltă și prescrie planul de tratament pentru fiecare pacient și se asigură că fiecare tratament este administrat corect. Acesta lucrează în strânsă colaborare cu alți medici, respectiv medicii curanți ai pacientului și cu toți membrii echipei Amethyst (medici oncologi, fizicieni, tehnicieni, asistențifarmaciști, psihologi și nutriționiști) în cadrul comisiei Oncologice.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăii, nr.42, Otopeni, Jud. Ilfov

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești, Jud. Cluj

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba