Gyógyító sugárkezelés

A gyógyító sugárterápia a daganatra hat azzal a céllal, hogy a rákos sejteket teljesen elpusztítsa.

A sugárterápia kulcsszerepet játszik a rák kezelésében. Sugárzással pusztítja el a rákos sejteket, minimális károsodást okozva az egészséges szövetekben. A rákkal diagnosztizált betegek több mint fele részesülhet sugárterápiás kezelésben.

A sugárkezelés lehet:

Az Amethyst sugárterápiás központokban az orvosok terápiás stratégiákat dolgoznak ki a gyógyító sugárterápia mindhárom – definitív, adjuváns és neoadjuváns – típusára.

A daganat sugárkezeléséről szóló döntést az elsődleges daganat elhelyezkedésére alapozzák, valamint arra, hogy a daganatsejtek sugárérzékenyek-e. A sugárérzékeny daganatok azonnal reagálnak, és mérsékelt sugárdózisok után regressziót mutatnak. Két példa az erősen sugárérzékeny rákos megbetegedésekre: a leukémia (a vérsejtek rákja) és a limfóma (a nyirokrendszer rákja).

A sugárterápia legtöbbször a kombinált gyógykezelés szerves részét képezi a kemoterápiával, a műtéttel és a hormonterápiával együtt. Például a kemoterápiával kombinált sugárterápiával nagyrészt kiváltható a műtét az anális laphámrák gyógykezelésében. A sugárterápia a korai stádiumú emlőrák kombinált kezelésének központi eleme, amelynek célja az emlő megőrzése.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a sugárterápia első kezelési lehetőségként alkalmazható, és helyettesítheti a műtétet. A sugárterápiának és a műtétnek hasonló a gyógyulási aránya bizonyos rákbetegségek esetében, és a sugárterápia a legjobb megoldás, ha a betegnek olyan már meglévő betegsége van, amely lehetetlenné teszi a műtétet, vagy ha a műtét egy szerv részleges vagy teljes eltávolítását teszi szükségessé. Gégerák esetén például a hang megőrzése érdekében választható a sugárkezelés.

A sugárterápia akkor a leghatékonyabb kezelés, ha a daganat könnyen hozzáférhető és a főbb szervektől távol helyezkedik el. A hererák például az egyik legjobb jelölt a sugárkezelésre. A hererák sugárterápiás kezelése során a test többi része könnyen megvédhető a sugárzástól. A sugárzás minden szögből irányítható a kezelés hatékonyságának növelése érdekében.

A modern gyógyító sugárterápia azt jelenti, hogy a daganatszövet és a normális, egészséges szövetek közötti viszony olyan természetű, hogy a gyógyító sugárdózisok a normális szövetek túlzott károsítása nélkül adhatók be. A sugárérzékeny daganatok esetében (beleértve a méhnyak-, gége-, emlő- és prosztatarákot) a sugárkezelés lehet az egyetlen szükséges kezelés a kezeléshez és gyógyításhoz.

Mivel a sugárzás a normál és a rákos sejteket is érintheti, a sugárzás eloszlását nagyon gondosan megtervezik (a sugárterapeuták és fizikusok), hogy kizárják a létfontosságú szöveteket és szerveket. A betegeket mindvégig több kis dózisú sugárzással kezelik (pl. 25 ülés, ülésenként 2Gy dózissal), hogy az egészséges sejtek a sugárzás hatásainak nagy részét ki helyreállítsák.

A sugárterapeuta minden egyes beteg számára kidolgozza és előírja a kezelési tervet, és gondoskodik arról, hogy minden egyes kezelést helyesen végezzenek el. Szorosan együttműködik más orvosokkal, azaz a beteg kezelőorvosaival és az Amethyst-csapat valamennyi tagjával (onkológusok, fizikusok, technikusok, ápolók, gyógyszerészek, pszichológusok, táplálkozási szakemberek) az onkológiai bizottságon belül.

Olvassa el még:

Bukarest

Telefon: 021.9368
Cím: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Kolozsvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Temesvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Gyulafehérvár

Telefon: 021.9368
Cím: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba