Táplálkozás

A megfelelő táplálkozás a rákkezelés alatt elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez és a sugár- vagy kemoterápiás kezelések mellékhatásainak minimalizálásához. A megfelelő táplálkozás a kezelés előtt, alatt és után segít javítani a beteg közérzetét, és növeli ellenállóképességét a kezelés alatt.

Az Amethyst sugárterápiás központokban orvosaink személyre szabott segítséget nyújtanak a megfelelő étrend kiválasztásában: személyre szabott étrendtervet ajánlanak a kezelés alatt és után. Orvosaink nagy hangsúlyt fektetnek a táplálkozásra a rák elleni küzdelemben, azáltal, hogy figyelmet fordítanak az erős immunrendszer fenntartására és a mellékhatások lehető legjobb kezelésére.

A rákos betegek több mint 50%-ára a diagnózis felállításától kezdve jelentős súlyvesztés és rossz tápláltsági állapot jellemző. A fogyás megelőzése elengedhetetlen, különösen a nem szándékos fogyás kockázatának kitett betegek, a már alultáplált betegek és a gyomor-bél traktus különböző kezeléseiben részesülő betegek esetében. A további súlyvesztés befolyásolhatja az életminőséget, akadályozhatja a kezelés alkalmazását, késleltetheti a felépülést vagy a gyógyulást, illetve növelheti a szövődmények kockázatát.

A kezelés mellékhatásai befolyásolhatják az étkezést, és súlycsökkenést okozhatnak. Az alábbiakban a rákkezelés lehetséges mellékhatásainak étrendi megoldásait láthatja.

A rákkezelés során az emésztőrendszerében bekövetkező változásoktól függően bizonyos étrendi változtatásokra lehet szükség.

Ha kolosztómiára vagy ileosztómiára volt szüksége, itt olvashat a szükséges étrendi változtatásokról:

Ha gyomoreltávolításon, azaz a gyomrának részleges vagy teljes kimetszésén esett át, itt olvashat az esetlegesen felmerülő étkezési problémákról és azok megoldásáról.

Ha Önnek gasztrosztómás tápcsövet helyeztek be, itt megtudhatja, hogyan kell használni, és hogyan kell rajta keresztül ételt bejuttatni:

Mit kell tudni a rákkezelés alatti táplálkozásról?

A fehérjeszegény és kalóriaszegény étrend a rákos betegeknél leggyakrabban előforduló probléma. A fehérje és a kalória nagyon fontos a gyógyuláshoz, a fertőzések elleni küzdelemhez és az energia biztosításához.

A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a rákkezelés minden szakaszában és a hosszú távú túlélés során.

A szénhidrátok a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, alapvető tápanyagokban, fitonutriensekben, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekben találhatók. Az édességek, például desszertek, cukorkák, kereskedelmi gyümölcslevek nem ajánlottak, mivel magas a szénhidráttartalmuk és nagyon alacsony a tápanyagtartalmuk.

A zsírok és olajok fontos energiaforrást jelentenek a szervezet számára. Kétszer több kalóriát biztosítanak grammonként, mint a szénhidrátok, és energiaraktározásra, valamint egyes vitaminok vérben való szállítására szolgálnak.

A kiegyensúlyozott étrend biztosíthatja a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, de ezt a rákos betegek esetében elég nehéz elérni. A kezelés gyakori mellékhatásai (hányinger, hányás, nyálkahártya-gyulladás vagy szájfekély) megnehezíthetik az étkezést, és egyes citosztatikumok csökkentik a kálcium-, magnézium-, D-vitamin- és más mikrotápanyagok szintjét. Összefoglalva, a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők engedélyezettek, de nem helyettesíthetik a megfelelő kalóriabevitelt és fehérjeszükségletet, és szedésük előtt mindenképpen beszélje meg orvosával, mivel interakcióba léphetnek a rákkezeléssel.
A víz szükséges a szervezet összes sejtjének működéséhez. Ha a beteg nem fogyaszt elegendő folyadékot, vagy az hányás vagy hasmenés miatt kiürül a szervezetből, kiszáradás következhet be, ami káros következményekkel jár a szervezetre nézve.

A rákbetegek számára ideális a kiegyensúlyozott, változatos étrend, amely mind az 5 alapcsoportból származó élelmiszereket tartalmaz. Néha ez rendkívül nehéz lehet a kezelés során, mivel az étrendi irányelvektől való eltérések megengedettek. A rákbetegnek a betegség lefolyása során lehetnek jó és rossz napjai, a rossz napokon arra ösztönzik, hogy egyen, amit és amikor tud, a jó napokon pedig arra, hogy próbálja tartani magát a kiegyensúlyozott étrendhez.

Olvassa el még:

Bukarest

Telefon: 021.9368
Cím: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Kolozsvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Temesvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis