Carnea roșie și carnea procesată – cum consumăm astfel de produse pentru a preveni cancerul

Crește consumul de carne roșie și procesată riscul de cancer?

Este destul de probabil să fi văzut sau auzit știri despre legătura dintre carnea roșie și cea procesată și cancer. Aceasta deoarece există dovezi puternice că, într-adevăr, o mulțime de alimente procesate din carne determină creșterea riscului de cancer intestinal.

Pentru a reduce riscul de cancer de colon, este de preferat să nu consumați mai mult de 500 g (greutate după fierbere) pe săptămână de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, carnea de porc și de miel, și să consumați carne procesată, cum ar fi șunca, baconul și salamul cât mai puțin posibil.

Ce este carnea roșie?

Carnea roșie include carnea de vită, carnea de porc, de miel și de capră – alimente cum ar fi hamburgerii, carnea de vită tocată, friptura de porc și cotletele de miel.

În general, 500g de carne roșie gătită reprezintă cantitatea aproximativă de 700 g de carne roșie, crudă. Pentru a vă ajuta să vizualizați cât de ușor aceste proporții, imaginați-vă că o porție medie de carne de vită sau de porc la grătar are aproximativ 90g și o friptură medie în sos are aproximativ 145g (greutate după fierbere).

Ce este carnea procesată?

Carnea procesată este acea carne care a fost conservată prin afumare, tratare sau sărare, ori prin adăugarea de conservanți.

Exemplele includ șunca, slănina, pastrama și salamul, precum și hot-dogul și unele sortimente de cârnați.

Hamburgerii și carnea tocată se iau în considerare ca produse din carne procesată doar dacă au fost conservați cu sare sau aditivi chimici.

Cercetările au arătat că în urma consumului de carne procesată riscul de cancer poate crește alarmant. Deoarece nu există o nevoie nutrițională reală de a consuma carne prelucrată, cel mai bine este să alegeți carnea proaspătă, neprelucrată.

Cum sunt carnea roșie și prelucrată puse în legătură cu cancerul?

Există dovezi puternice, într-adevăr, că dacă veți consuma o cantitate mare de carne roșie este posibil să declanșați mecanismele care pot determina apariția cancerului de colon.

Unul dintre motivele posibile pentru aceasta este faptul că substanța chimică ce dă cărnii roșii culoarea specifică, haem, poate deteriora mucoasa intestinului.

Când carnea este conservată prin afumare, sărare sau tratare, ori prin adăugarea de conservanți, substanțele cancerigene au șanse mai mari de a se forma în organism. Aceste substanțe pot deteriora celulele organismului, ceea ce duce la dezvoltarea cancerului.

Printre modalitățile simple de a consuma carne roșie în cantitate redusă și de a scădea cantitățile de carne procesată integrată în alimentație se pot include următoarele sfaturi:

• Evitați complet consumul de carne roșie câteva zile pe săptămână.
• Adăugați în dietă fasole sau legume asemănătoare, care conțin multe fibre, cum ar fi boabele de mazăre, năut și linte. Folosiți-le pentru a înlocui o parte din carne în felurile de mâncare cum ar fi cele pe bază de sosuri picante cu ardei iute sau pastele bolognese.
• În loc de bacon, chorizo ​​sau salam, încercați să includeți în alimentație pui picant sau cârnați vegetarieni.

Sursa: WCRF

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba