Noi metode de scanare prin imagine ar putea oferi diagnosticare rapidă pentru cancerul de sân

Teste de diagnosticare a cancerului mai rapide și mai ieftine pentru pacienții care au nevoie de chimioterapie sau de regim hormonal.

Pentru femeile care suferă de cel mai frecvent tip de cancer, cel de sân, un nou mod de a analiza imaginile prin rezonanță magnetică (MRI) pare a distinge în mod fiabil între pacienții care ar avea nevoie de tratament hormonal și cei care au nevoie, de asemenea, și de chimioterapie, au raportat cercetătorii de la Case Western Reserve University.

Analiza poate oferi femeilor diagnosticate cu receptori estrogenici pozitivi (ER-pozitiv) răspunsuri la examenele de diagnosticare a cancerului de sân mult mai repede decât testele actuale și, din cauza costurilor scăzute, acest tip de testare ar putea fi implementat la nivel mondial.

Studiul este publicat în revista Nature Scientific Reports.

„În Statele Unite, aproape 70 la sută dintre pacienții cu cancer de sân sunt diagnosticați cu ER-pozitiv, dar majoritatea nu au nevoie de chimioterapie”, a declarat Anant Madabhushi, profesor de inginerie biomedicală și șef al direcției de cercetare la Case Western Reserve.

„Până acum 15 de ani, medicii nu dispuneau de nici un fel de test pentru a diferenția cancerul agresiv de cel non-agresiv, astfel încât majoritatea femeilor au fost nevoite să treacă prin tratamente de chimioterapie, ceea ce poate produce efecte secundare foarte dure”, a mai adăugat acesta.

De atunci, a fost dezvoltat un test genomic pentru diferențierea între cancerul agresiv și cel neagresiv. Testul cere doctorilor să trimită un eșantion de biopsie la o companie care analizează și atribuie un scor de risc acesteia, pe care medicii îl pot apoi utiliza pentru a ghida tratamentul.

„Testul este folosit frecvent în Statele Unite, dar se distruge țesutul, necesită transport maritim și costă aproximativ 4.000 $”, a spus Madabhushi, care este un membru al Comprehensive Cancer Center. „Costul noului test ar putea face ca acesta să ajungă la pacienții din țările cu venituri mici, care până în prezent nu își puteau permite astfel de examinări”.

Care sunt avantajele potențiale

Profesorul se așteaptă ca testul, în cazul în care studiile suplimentare îl vor valida, să coste „o fracțiune dintr-un dolar, în comparație cu testul actual în valoare de $ 4.000”.

Acesta a mai adăugat că singurele instrumente necesare pentru efectuarea testului ar fi un calculator și un program special. Totodată, nu va mai exista necesitatea de expediere a țesuturilor. De asemenea, pacienții ar putea aștepta doar câteva minute în loc să aștepte o săptămână sau două pentru aflarea rezultatelor, ceea ce va determina reducerea stresului asupra pacienților și le va permite acestora să înceapă rapid tratamentul, spun cercetătorii.

Sursa: LabManager

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba