Comunicarea este esențială pentru pacienţii care suferă de cancer

A discuta despre cancer poate fi foarte greu. Mai jos vă prezentăm o serie de sfaturi utile care vor putea oferi suportul necesar atunci când alegem să vorbim cu alte persoane despre cancer, inclusiv cu echipa medicală care are în grijă pacientul, cu familia, prietenii sau colegii de serviciu.

Discuţii utile cu medicul în grija căruia este pacientul

Este foarte important ca pacientul și medicul să comunice foarte bine, astfel încât să se poată ajunge la rezultatul dorit. Dialogul cu medicul este foarte util pentru pacientul care va afla, astfel, sfaturi utile care pot face viaţa mai uşoară şi perioada de tratament mai puţin dificilă. Acelaşi rol îl joacă şi ceilalţi membri din echipa medicală de îngrijire.

Dialogul cu prietenii şi rudele despre cancer

Diagnosticul de cancer este de cele mai multe ori copleşitor, atât pentru pacient cât şi pentru prietenii sau rudele sale. Este foarte important ca pacientul să nu se simtă stingher din cauza cancerului şi să poată comunica despre stările sale cu cei apropiaţi. De cele mai multe ori, este foarte important să poţi să ai pe cineva căruia să îi poţi povesti despre tine, inclusiv despre temerile tale.

Explicațiile oferite unui copil atunci când unul din părinţi se confruntă cu cancerul

Să îi explici unui copil tot ansamblul situaţiei creat de această boală poate fi unul din cele mai grele lucruri din lume. Depinde foarte mult de vârsta sa şi de nivelul de deschidere la dialog a copilului. Este foarte dificil pentru un părinte să îşi explice boala, mai ales atunci când se confruntă cu propriile trăiri şi sentimente contradictorii. Totodată, şi în situaţiile în care boala recidivează sau avansează foarte rapid, dialogul dintre părintele afectat de cancer şi copil trebuie să fie foarte deschis şi cât mai pe înţelesul celui mic, pentru a evita şocurile emoţionale.

Discuţiile dintre pacienţii care au cancer

De cele mai multe ori primele întrebări la descoperirea bolii sunt „de ce eu?” sau „ce se va alege de mine?”. Într-un timp foarte scurt pacientul va descoperi că nu este singurul care trece prin asta, că mai sunt şi alte persoane care au supravieţuit tratamentului. De multe ori, discuţiile cu alţi pacienţi aflaţi în aceeaşi situaţie pot îmbunătăţi starea pacientului care a aflat de curând de boala sa.

Discuţii cu un pacient care are cancer

În situaţia în care un coleg de serviciu sau cineva apropiat are cancer este important să îi oferim suportul nostru însă într-atât încât să nu îl stânjenească. De asemenea, nu trebuie să fim peste măsură de protectori sau exagerat de amabili, deoarece acest lucru atrage atenţia şi plasează pacientul în centrul atenţiei, lucru ce nu îl va face să se simtă confortabil. Rolul nostru va fi să îl încurajăm, să îl ascultăm, iar dacă dorim să facem mai mult de atât ne putem documenta pentru a-i putea veni în ajutor.

Sursă: www.cancer.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba