Adenocarcinomul de prostată

Odată cu înaintarea în vârstă bărbații pot prezenta simptome urinare datorate afectiuniilor prostatei. Dacă adenomul de prostată este o boală benignă, aceleași simptome pot fi date și de un adenocarcinom de prostate, o boală malignă.

Situația ideală este cea în care adenocarcinomul de prostată este descoperit în stadiu incipient și aici este de real folos markerul PSA (Prostate Specific Antigen), care se recoltează din sânge, valoarea lui fiind bine corelată cu prezența și evoluția acestei boli. Markerul este unul fidel și monitorizarea valoriilor PSA este ușor de făcut odată cu eventuale analize de sânge periodice .

În caz de creștere a valoriilor PSA, cu sau fară simptome urinare, devine necesar un consult urologic pentru a determina necesitatea unei biopsii prostatice care să confirme un eventual adenocarcinoma de prostată. Următorii pași sunt un bilanț care poate să determine extensia bolii în organism, făcut de obicei cu examinare RMN, preferabil multiparametric de prostată și în funcție de situații examinare CT sau scintigrafie osoasă. Pe baza acestor informații se decide tratamentul optim pentru pacient, preferabil în cadrul unui Comitet Multidisciplinar din care să facă parte urolog, oncolog, radioterapeut și imagist.

Când boala este descoperită într-un stadiu incipient, localizată strict la prostată, opțiunile de tratament sunt multiple și eficiente. Există chiar situații în care în contextual unei evoluții lente și absența factoriilor de risc specifici se poate opta strict pentru monitorizarea ei, în particular la pacienți vârstnici cu multiple alte probleme de sănătate.

Atunci când e nevoie de un tratament pentru o boală localizată strict la prostată, pacientul poate opta pentru opțiunea chirurgicală sau pentru radioterapie. Chirurgia laparoscopică asistată robotic a înlocuit laparatomia, cu scăderea duratei de spitalizare și mai ușor tolerată de către pacienți. Radioterapia în sine constă în brahiterapie, radioterapie externă sau o combinație între cele două metode de iradiere, așa cum se prosedează în cazul Clinicilor Amethyst.

Radioterapia este o opțiune eficientă și în cazul pacienților care datorită problemelor de sănătate asociate nu sunt eligibili pentru o intervenție chirurgicală, sau în care boala a avansat dincolo de stadiul în care se recomandă opțiunea chirurgicală. Nedescoperit la timp adenocarcinomul de prostate se poate extinde la alte zone ( ganglionii pelvini din apropiere) sau la oase (metastaze osoase).

În acest stadiu se preferă o combinație de hormonoterapie, chimioterapie , cu radioterapie în funcție de particularitățile pacientului (localizarea metastazelor osoase, prezența durerii). Este de la sine înțeles că tratamentul unei boli extinse în organism este complex, comparativ cu cel pentru o boală incipientă, și de aici derivă importanța dozării periodice la pacienții  vârstnici și adresarea timpurie către medicii specialiști în caz de valori crescute.

Dr. Iacob Alexandru
Medic Specialist Radioterapie Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba