Drepturile pacienților oncologici

Asociația Europeană a Ligilor de Cancer a adoptat în 2004 o declarație a drepturilor și îndatoririlor pacienților cu cancer. Asociația Europeans a Ligilor de Cancer este o federație a ligilor naționale și regionale constituite de pacienți.

1. Dreptul la depistare timpurie, diagnostic și tratament

Aceste drepturi trebuie promovate pentru a îmbunătăți starea de sănătate și a crește speranța de viață, pentru a micșora insecuritatea și suferința pacienților și pentru a evita risipirea resurselor.

Toți pacienții cu cancer, indiferent de vârstă, sex sau situație socială sau materială au dreptul la cea mai timpurie depistare, diagnostic și tratament.

Acest drept înseamnă că trebuie să existe standarde de calitate, echipe calificate și multidisciplinare, o bună comunicare a informațiilor către pacient, dreptul de a primi de la medic răspunsuri deschise, accesul la tehnică de ultima generație, dreptul la a doua opinie, scăderea timpului de așteptare pentru apobarea tratamentului, acces la studiile clinice ori de câte ori este posibil, suport pentru a lua o decizie informată.

2. Calitatea tratamentului

Calitatea îngrijirilor medicale trebuie să fie rezultatul unei abordări care să răspundă nevoilor pacienților și familiilor lor.

Pacienții trebuie să aibă dreptul de a participa direct la luarea deciziilor în legătură cu starea lor de sănătate. De asemenea, pacienții trebuie să aibă de ales între o gamă largă de servicii (de exemplu îngrijiri la domiciliu), să beneficieze de suport pentru familii, îngrijiri paliative, acces la o echipă pluridisciplinară.

3. Relația între pacienți și personalul medical

Relația dintre cele două părți trebuie să se bazeze pe respect și confidențialitate și trebuie să conțină:

  • Timp adecvat pentru consultație și comunicare;
  • Dreptul la servicii medicale de cea mai bună calitate;
  • Dreptul de a alege singur;
  • Dreptul de a avea informații complete despre diagnostic, tratament, prognoză, inclusiv dreptul de a alege să nu fii informat;
  • Dreptul la intimitate;
  • Dreptul de a implica familia dacă pacientul dorește;

4. Pacientul informat

Accesul la informații pentru pacienții și familile lor trebuie promovat pentru a asigura o mai bună înțelegere și pentru a reduce teama. Pacienții se pot informa atât direct de la specialiști cât și din alte surse (internet, reviste, TV, etc.) dar și de la asociațiile de pacienți.

5. Suportul psihologic

Suportul psihologic este esențial pentru nevoile emoționale ale pacienților și familile acestora pe parcursul stabilirii diagnosticului, tratamentului și după încheierea tratamentului.

6. Suportul social și financiar

Pentru a susține pacientul în privința acestor aspecte, este nevoie de consiliere pentru obținerea unor ajutoare financiare, ajutor în completarea formularelor necesare, protecție specială la locul de muncă, ajutor pentru grupurile vulnerabile.

7. Reabilitarea

De reabilitare trebuie să beneficieze pacienții în timpul și după tratament. Reabilitarea socilită o abordare complexă (fizică, socială, psihologică, ocupațională).

8. Îngrijirile paliative

Asigurarea îngrijirilor paliative trebuie promovată pentru a îmbunătăți calitatea vieții în fazele avansate ale bolii.

Pacientul poate alege unde să primească acest tip de îngrijiri – acasă sau în unități medicale specializate. Dreptul la îngrijiri paliative presupune și controlul eficient al simtomelor, asistența socială a familiei pacientului, accesul la o echipă de specialiști în paliație.

Diagnosticul de cancer aduce schimbări profunde atât în viața pacientului, cât și a familiei sale. Cancerul poate fi considerat o boală cronică asociată cu probleme și nevoi speciale. De aceea Asociația Europeană a Ligilor de Cancer știe că este necesar să recunoască anumite drepturi și servicii speciale pentru pacienți și familile lor.

Articol preluat de pe site-ul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba