Ajutor pentru copiii ai căror părinţi sau fraţi au cancer – partea I

Cancerul afectează fiecare membru al familiei

Când cineva drag sau apropiat are cancer, întreaga familie – pacientul, partenerul, alte persoane dragi din jurul pacientului şi copiii – se confruntă cu probleme cu un grad de complexitate ridicat din cauza faptului că această boală reuşeşte să schimbe tot. De cele mai multe ori, cancerul aminteşte de alte pierderi şi forţează pacientul să vadă cu precădere realităţile neplăcute, ceea ce ar duce la agravarea conflictelor nerezolvate.

Cancerul şi tratamentele împotriva acestuia provoacă simptome psihice, emoţionale şi mentale care reuşesc de cele mai multe ori să schimbe rutina unei întregi familii. Poate creşte nivelul stresului provocat de partea financiară, iar aceasta să scoată la suprafaţă temeri în a nu pierde ceea ce e mai bun în viaţă. O parte din pacienţi vor începe să îşi reevalueze sistemul de valori ajungând să fie mai atenţi la munca lor, la virtuţile în care se încred şi la felul în care şi-ar putea prelungi existenţa dacă acceptă anumite schimbări. Pe tot parcursul acestei perioade, orice familie s-ar putea folosi de ajutorul specializat pentru a gestiona cu grijă emoţiile acestor trăiri.

Diagnosticarea cu cancer este cu siguranţă un moment dificil în viaţa oricărui pacient. Iar depăşirea acestui moment poate rezulta într-o perioadă complicată emoțional pentru toți cei implicați. Pe lângă elementele sociale şi emoţionale care afectează pacientul, aceste veşti vor avea efecte asupra fiecărui membru al familiei sau fiecărei persoane foarte apropiată. Aceasta este cunoscută ca latura psihologică a procesului canceros. Aşa cum oamenii au nevoie de serviciile şi ajutorul unui chirurg, medic oncolog sau radiolog, tot astfel pot exista momente în care este nevoie de serviciile unui profesionist psihosocial. Aşa cum există echipe de tratament împotriva cancerului sau echipe chirurgicale, exact la fel există şi echipe de experţi, fiecare având o influență diferită asupra sănătăţii mentale şi sociale, experţi care reuşesc să înţeleagă cum afectează cancerul o familie. Această echipă psihosocială îşi poate oferi ajutorul profesionist în sprijinirea pacientului şi a familiei acestuia.

Părinţii pot avea un efect puternic asupra modului în care copiii lor reacţionează  la o criză familială. La început, această responsabilitate poate fi percepută ca o greutate foarte mare, dar este posibil ca membrii familiei să descopere cum ar fi firesc să acţioneze sau să înveţe pe parcurs şi astfel, să crească prin experienţa de a avea un membru lovit de necruţătorul cancer. Asta nu exclude posibilitatea ca în orice moment, oricare din membrii familiei, să necesite ajutor suplimentar.

Sursă: www.cancer.org

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba