Caută
Close this search box.

Ce urmează după finalizarea tratamentului? – Întrebări și Răspunsuri – II

Care este efectul cancerului asupra familiei, prietenilor sau asupra persoanelor care îngrijesc pacientul?

Cancerul nu îl afectează doar pe cel care va urma tratamentul, ci întreaga familie. Soţii, copii, părinţi, prieteni, sunt cei care de multe ori suferă lângă pacient dar au şi nevoie de consiliere pentru cazul în care tratamentul nu are rezultate pozitive, asistenţă pentru emoţiile lor prezente şi viitoare.

Ce ar trebui să discute pacienţii cu medicii în ultimele şedinţe de tratament?

În ultimele întâlniri discuţiile ar trebui să fie despre problemele pe care pacienţii le vor întâmpina în viitor, despre clarificarea tratamentului, dar şi despre şansele de recuperare. Medicii ar trebui să le acorde şi intrumentele sau informaţiile necesare pentru ca pacienţii să poată să reuşească să coordoneze tratamentul sau evoluţia acestuia, singur sau cu medicul de familie. Fiecare bolnav trebuie să îşi înţeleagă boala, să îşi accepte tratamentul sau posibilele complicaţii ulterioare, efectele secundare ce pot să apară, dar şi să urmeze programul de îngrijire post-tratament propus.

Cum se pot pregăti pacienţii pentru viaţa post-tratament?

Supravieţuitorii ar trebui să solicite medicului oncologic un “rezumat al tratamentului”, adică o situaţie care să prezinte: diagnosticul iniţial, inclusiv tipul de cancer, stadiul în care se află pacientul şi tratamentul pe care trebuie să îl urmeze. Trebuie să cuprindă şi programul pe care pacientul trebuie să îl urmeze după finalizarea tratamentului, de vizitele medicale şi de testele recomandate să fie efectuate periodic.

O altă resursă foarte utilă este grupul de sprijin. Aici pacienţii împart cu ceilalţi din experienţele lor şi dau sau primesc sfaturi şi suport de la persoanele din afara cercului lor de prieteni sau de rude.
De asemenea, unii consideră util şi cunoaşterea mai multor informaţii legate de tipul de cancer sau de modalitatea de luptă împotriva lui, informaţii pe care le caută pe internet, în literatura de specialitatea sau chiar printre consilieri de specialitate.

Pe de altă parte, trebuie să înţelegem şi că mulţi pacienţi trăiesc cu aceasta teribilă boală numită cancer, având un viitor incert: acest lucru este mereu prezent în gândurile pacienţilor noştri deoarece se face tranziţia de la pacient bolnav de cancer la supravieţuitor. Ideea este că undeva există o uşă, care o dată deschisă poate readuce cancerul în realitatea prezentă a pacientului. Şi dacă această frică este normală şi de înţeles, atunci pacienţilor le rămâne provocarea de a trăi fiecare zi, de a sărbători bucuriile din prezent şi de a accepta ajutorul, pe viitor, acolo unde va fi necesar.

Sursa: Cancer.net

Citește și: Ce urmează după finalizarea tratamentului? Întrebări și răspunsuri I

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba