De ce terapia hormonală poate fi ineficientă împotriva cancerului de prostată

Cercetătorii au identificat un miRNA care asociat cu cancerul de prostată rezistent la medicamente ar putea fi utilizat ca medicament țintă sau marker de diagnostic.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Tokyo a descoperit un mecanism nou, epigenomic, prin care cancerul de prostată dobândește rezistență. Acest rezultat, a fost raportat în revista de specialitate Nature Communications, și este de așteptat să ajute la dezvoltarea de noi strategii pentru tratamentul cancerului care nu mai răspunde la terapia hormonală.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbați în țările occidentale, iar numărul de pacienți și de decese este în creștere rapidă în Japonia, ceea ce face tratamentul acestui tip de cancer o problemă de urgență clinică.

Cancerul de prostată este determinat de acțiunea hormonilor sexuali masculini, androgeni. Deoarece androgenii induc dezvoltarea cancerului de prostată și accelerarea creșterii tumorilor, terapia cu hormoni ce au acțiune inhibitoare androgenică este eficace și larg utilizată pentru tratarea acestui tip de boală. Cu toate acestea, acumularea de rezistență la terapia hormonală pe parcursul tratamentului este o problemă majoră, iar cauza rezistenței hormonului a rămas necunoscută.

Profesorul Satoshi Inoue, de la Departamentul de Medicină Anti-Aging, absolvent al Școlii de Medicină de la Universitatea din Tokyo și profesorul asistent Ken-ichi Takayama, de la Departamentul de Medicină Geriatrică, au demonstrat un mecanism nou, epigenetic, implicat în tratamentul cancerului de prostată progresiv care a manifestat rezistență la terapia hormonală.

Cercetătorii au descoperit ca micro ARN (miRNA), activat de androgeni și indus în starea de rezistentă a terapiei hormonale, este responsabil pentru o schimbare epigenetică la nivel global în celulele cancerului de prostată și este implicat în progresia bolii prin reprimarea expresiei genei TET2. Această schimbare epigenetică este cheia de activare a expresiei genelor cancerului și promovarea acțiunii androgenilor, ceea ce duce la progresia cancerului către malignitate.

„Când am analizat cantitatea de miRNA produsă în celulele cancerului de prostată la pacienții umani, am descoperit că nivelul mare de exprimare a miRNA este corelat cu o șansă mai mare de reapariție a cancerului de prostată.”

Această constatare ar putea fi utilă pentru dezvoltarea unui instrument de diagnosticare sau medicament care să permită tratarea cancerului de prostată rezistent la tratament.

Sursa:  Asian Scientist Magazine

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba