Chemo Brain – efectele tratamentului oncologic asupra creierului. Modalități de recuperare optimă

În timpul tratamentului oncologic, cât și după acesta, pacienții se pot confrunta cu probleme cognitive (procesarea informațiilor) și de memorie. Semnele și simptomele acestora includ: memorie deficitară, confuzie mentală, stări emoționale oscilante, irascibilitate crescută, probleme de concentrare, atenție scăzută, o gândire dezorganizată, cât și îngreunarea luării deciziilor.

Doar o evaluare clinică poate stabili dacă toate aceste simptome se datorează efectelor tratamentului respectiv localizării tumorii sau se datorează altor cauze precum: depresia, deprivarea de somn, dezechilibrul endocrin etc. Studiile ne relevă faptul că mulți din pacienții oncologici experimentează astfel de simptome ca o consecință a afectării creierului, cauzată atât de stresul intens trăit de pacient (distresul tumoral), de tratamentul în sine, cât și de localizarea tumorii.

Deseori pacienții întreabă: “am să-mi revin din această stare vreodată?”. Însă toate aceste simptome sunt temporare, ele putând fi ameliorate de-a lungul timpului la majoritatea pacienților.

Strategii de recuperare și regenerare a creierului:

  • Somnul de calitate – se știe dintotdeauna că deprivarea cronică de somn afectează semnificativ negativ celulele cerebrale, împiedicând refacerea acestora (proces care are loc pe perioada somnului). În acest sens, foarte importante sunt eliminarea stimulentelor neuronale (cafea, ciocolată, sucuri cu aport crescut de zahar, ultima masă, exercițiile fizice etc.) cu minim două ore înainte de culcare și minimizarea expunerii la device-urile electronice (telefon mobil, tabletă, TV etc.) În acest sens: meditația, o muzică liniștitoare, cât și diversele metode de relaxare, aduc un aport semnificativ calității somnului.
  • Exercițiile mentale – care stimulează memoria și antrenează creierul (puzzle-uri, jocuri care implică numere etc.); toate acestea ajută la refacerea circuitelor neuronale.
  • Strategiile de coping adaptativ la situația dată – învățarea unor noi modalități de îndeplinire a sarcinilor zilnice, căutare unor modalități de a spori concentrarea zilnică și evitarea factorilor perturbatori.
  • Stabilirea unei organizări clare a activităților zilnice – prin folosirea unei agende, a unui calendar; înregistrarea gândurilor zilnice într-un jurnal ajută de asemenea la recuperarea mentală, astfel pacientul putând monitoriza progresele zilnice.
  • Implicarea în activități care diminuează stresul și ne dau o stare de bine – întregul sistem neuronal se regenerează atunci când simțurile noastre sunt stimulate; iar prin implicarea în diferite activități senzoriale (plimbarea în natură și atingerea plantelor, desenul, masajul, muzica relaxantă, meditația, etc.) putem reface conexiunile neuronale și crea de asemenea o stare de bine atât psihică, cât și fizică.
  • Exercițiile fizice regulate (de intensitate ușoară) – de asemenea stimulează conexiunea neuronală și sporește reziliența cognitivă. În măsura posibilității exercitării lor, se recomandă zilnic, pentru început, exerciții ce țin de postura corporală, cât și altele de intensitate ușoară.
  • Nutriția de calitate – o dietă bogată în antioxidanți poate minimiza efectele neplăcute ale tratamentelor oncologice asupra creierului; iar pentru asta nutriționistul clinicii vă poate da cele mai bune sfaturi.
  •  

Toate acestea vin ca o completare a tratamentului neurologic stabilit de specialist pentru persoanele a căror localizare tumorală se situează la nivelul creierului.

 

Olivera Stanciu
Psiholog Clinician/Psiho-oncolog

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba