Despre tumorile de corp uterin și importanța tratamentului corect și complet

Având în vedere că este întotdeauna mai ușor să previi sau să tratezi o boală mai puțin avansată, controlul periodic la medicul ginecolog ar trebui să intre în rutina oricărei femei, indiferent de istoric familial sau factorii de risc.

IMPORTANȚA CONTROLULUI GINECOLOGIC PERIODIC

Prin controlul periodic care constă de obicei în consult clinic, citologie cervico-vaginală Babeș – Papanicolaou și o ecografie transvaginală, se poate descoperi din timp o modificare la nivelul colului uterin, care poate necesita investigații suplimentare și tratament. Cancerele de col uterin pot fi diagnosticate în faze incipiente prin procedurile descrise mai sus, la care se adaugă biopsia și diverse investigații imagistice.

DESPRE TUMORILE DE CORP UTERIN

Dincolo de potențiale probleme la nivelul colului uterin, odată cu înaintarea în vârsta, există și posibilitatea apariției tumorilor de corp uterin. Corpul uterin nu este direct accesibil la consult, însă o îngroșare a endometrului poate fi măsurată ecografic, iar dacă se consideră necesar, se inițiază investigații suplimentare sau eventual un chiuretaj uterin.

Tumorile de corp uterin apar de obicei după menopauză și sunt mai frecvente, dar nu exclusive, la femeile care suferă de hipertensiune arterială, diabet, obezitate. Orice hemoragie apărută după instalarea menopauzei, indiferent de cantitate sau lipsa altor simptome, trebuie să ducă la un control ginecologic pentru a elucida și trata cauza. Dincolo de patologii benigne, este importantă descoperirea unei eventuale patologii maligne din timp, pentru a asigura prin tratament șansele cele mai bune de vindecare.

Medicul ginecolog va determina ce investigații sunt necesare și dacă este nevoie de un chiuretaj uterin, aceasta fiind de obicei metoda prin care se certifică prezența unei formațiuni tumorale la nivelul corpului uterin. Odată stabilit, pe baza examenului histo-patologic, cu ce tip de tumoră avem de-a face, se continuă investigațiile pentru a stabili cât mai corect extensia acestei boli, de obicei prin examinări de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) sau Computer Tomograf (CT).

Majoritatea tumorilor de corp uterin sunt diagnosticate într-un stadiu operabil, chirurgia fiind de obicei  primul tratament necesar și constă în histerectomie radicală, însoțită sau nu de limfadenectomie pelvină. Urmează un nou examen histo-patologic (de data aceasta al piesei operatorii față de cel al produsului de chiuretaj uterin) și alte teste specifice pe baza cărora se stabilește dacă chirurgia singură este suficientă pentru tratamentul acestei boli.

TRATAMENTUL TUMORILOR DE CORP UTERIN

Odată stabilit un diagnostic de boală malignă la nivelul corpului uterin, indiferent de rezultatul operației, este necesar un consult de oncologie medicală și radioterapie care trebuie să decidă dacă este necesară continuarea tratamentului. În situația unei boli cu extensie limitată și care nu este agresivă, chirurgia rămâne singurul tratament.

Pentru situațiile în care există un risc de recidivă (reapariție a bolii), fie pe transa vaginală, în ganglionii din ariile de drenaj limfatic sau metastaze la distanță, medicii vor determina ce tratamente postoperatorii sunt necesare. Aceste tratamente se efectuează în situațiile în care riscul de recidivă este suficient de mare încât să justifice inițierea tratamentelor postoperatorii (sau adjuvante).

Brahiterapia este folosită pentru a prevenii recidivele pe transa vaginală sau mucoasa vaginală restantă și constă în administrarea pe aceste zone, cu ajutorul unui aplicator, specific a unei doze de radiație.

Când riscul este mai mare și boala ar putea reveni atât pe transa vaginală, dar și în ariile de drenaj limfatic se preferă radioterapia externă, asociată sau nu cu brahiterapia.

Pentru tipurile de tumori agresive, se indică inclusiv chimioterapia (pentru că există risc mare de recidivă inclusiv la distanță, prin metastazare, iar chimioterapia, spre deosebire de radioterapie si brahiterapie, ajunge în tot corpul).

În funcție de tipul și extensia tumorală, boala poate fi tratată prin chirurgie exclusivă sau se poate merge până la situația în care după chirurgie este necesară atât chimioterapia, cât și radioterapia, pentru a îi asigura pacientei cele mai bune șanse posibile, mai exact șanse minime de reapariție a bolii.

În acest context, controlul ginecologic periodic și un consult ginecologic la primele semne de hemoragie sau alte simptome pelvine sunt măsuri care pot diagnostica aceste boli în faze incipiente, în care un tratament complex nu este necesar întodeauna.

Recomandarea noastră este ca odată ce informațiile de la examenul clinic, biopsie și investigațiile imagistice sunt obținute, tratamentul optim să fie decis în cadrul unei Comisii Multidisciplinare din care fac parte medici chirurgi, oncologi, radioterapeuți – cu rol în tratamentul propriu zis, dar și medici cu competențe în imagistică și anatomie patologică – cu rol important în obținerea informațiilor pe baza cărora se ia decizia medicală. 

Dr. Iacob Alexandru
Medic Specialist Radioterapie

 

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba