Diagnosticarea unei persoane cu afecţiuni maligne, evoluţia bolii şi multitudinea de investigaţii, dar şi tratamentele pe care le parcurge fiecare pacient cu astfel de probleme oncologice de sănătate, pot reprezenta tot atâtea surse de stres emoţional şi afectiv.
Investigațiile clinice, chiar şi intervenția chirurgicală pot deveni dincolo de experienţe necesare, destabilizante. Astfel, grija acordată aspectelor umane şi psihologice ale persoanei, devine o obligativitate comună atât a pacienţilor, a medicilor, cât şi a psihologului.
Tratarea psihologică a bolii este prin urmare, parte integrantă în tratarea medicală a bolii şi deci a îngrijirii totale a persoanei. De aceea, chiar dacă persoana are resurse psihice puternice sau depozite pline de puteri psihice şi o susţinere morală constantă a familiei şi prietenilor, în cadrul Centrului de Radioterapie Amethyst consilierea psihologică oferă posibilitatea unor întâlniri cu psihologul, specializat în activităţile cu pacienţii oncologici. Clinica pune la dispoziţia pacienţilor oncologici cât şi familiilor sau aparţinătorilor acestora mai multe tipuri de asistenţă psihologică.
Echipa întreagă, dar şi cea formată din specialişti în terapii psiho-oncologice pot ajuta, atât prin intermediul unor metode specifice de tratare a cancerului, cât şi prin furnizarea de servicii profesioniste în domeniul psihologiei clinice şi psiho-oncologiei: psihodiagnostic, evaluare clinică, stabilirea şi implementarea unui plan de consiliere psihologică/psihoterapie adaptat fiecărui pacient/grup terapeutic în parte şi/sau familiilor acestuia. Terapia de grup desfăşurată de psihooncolog în strânsă legătură cu psihoterapia individuală se doreşte a veni în sprijinul persoanelor pacienţi care prin participare vor avea posibilitatea de a întâlni şi înţelege că nu sunt „singuri”, că există un alt mod, loc şi spaţiu unde se pot exprima şi relaţiona.
Terapiile psihologice folosite sunt de tip holistic şi pleacă de la credinţa că boala nu este doar o problemă pur fizică, ci mai degrabă o problemă a întregii fiinţe umane, care include nu numai trupul, ci şi mintea, gândurile şi emoţiile, sentimentele. Toate metodele de tratament psihologic în cancer sunt metode adjuvante, complementare tratamentului medicamentos.
Unul dintre primii paşi pe drumul terapiei psihologice şi chiar spre însănătoşire, îl reprezintă înţelegerea bolii şi acceptarea ei, apoi conştientizarea necesităţii de a clădi un nou stil de viaţă.
Căutarea unor semnificaţii pentru boală, răspunsul la întrebarea „De ce mi se întâmplă mie?” poate reprezenta un următor pas esenţial în tratarea bolii.
Pentru mulţi pacienţi diagnosticaţi cu cancer, corpul nu îi mai este pentru moment prieten. Aceştia pot începe să se simtă disociaţi de corp şi nu au încredere în capacitatea lui de a combate boala. Învăţând să îl înţeleagă, să îl accepte aşa cum este el acum, să se relaxeze, să îl relaxeze şi să-şi influențeze procesele fiziologice şi psihologice pacienții sunt ajutați să-şi re-accepte şi re-valorizeze corpul şi să-şi conștientizeze abilitatea de a lucra împreuna cu el pentru sănătate – să se împrietenească din nou.
Un următor pas ar consta în găsirea de modalităţi de influenţare a acestor răspunsuri care să vină în sprijinul tratamentului bolii. Pe fondul stării de conştientizare, înţelegere, relaxare, se pot utiliza tehnici diverse, pentru a crea credinţe pozitive care vor antrena sistemul imunitar al organismului împotriva bolii.
Împreună, psihologul şi pacienții, pot găsi şi cere să se stabilească scopuri, pot ajuta şi lucra la conștientizarea motivelor pentru a trăi, la restabilirea conexiunilor cu viața.
În final, rolul psihoterapeutului este de a ajuta fiecare persoană să identifice singură metodele eficiente pentru gestionarea durerilor şi să-şi ofere strategii proprii de supravieţuire.
Toate acestea pentru că “doar dacă nu poţi reduce întunericul, poţi creşte lumina”.
Psihoterapeut specialist Comăneanu Maria