Altalanos tudnivalok a sugarterapiarol

A sugárterápia története

1896-ban egy német származású fizikaprofesszor, Wilhelm Conrad Roentgen figyelemre méltó előadást tartott „Egy újfajta sugárzással kapcsolatos megfontolások” címmel. Roentgen „X-ray”-nek nevezte el, az „x” az ismeretlen mennyiség nevének algebrai szimbóluma. Ez a munka azonnal nagy lelkesedést váltott ki világszerte. Hónapokon belül olyan rendszereket terveztek, amelyek a röntgensugarakat diagnosztizálásra használták, 3 évvel később pedig már a rák kezelésére is alkalmazták a sugárzást.

1901-ben Roentgen megkapta az első fizika Nobel-díjat. A sugárterápia rádiummal és kisfeszültségű diagnosztikai gépekkel kezdődött. Franciaországban jelentős áttörést értek el, amikor felfedezték, hogy a több héten át tartó napi sugárkezelés jelentősen javítja a rákos betegek gyógyulási esélyeit. A sugárterápiás módszerek és gépek azóta folyamatosan fejlődtek. Napjainkban a sugárzást nagy pontossággal alkalmazzák a rákos daganatok elpusztítására, miközben korlátozzák a környező normális szövetek károsodását.

Sok pályakezdő radiológus a saját bőrét használta a kezén, hogy tesztelje a sugárterápiás gépek besugárzási teljesítményét, olyan dózist keresve, amely rózsaszínű, napégéshez hasonló reakciót (erithemát) okozhat. Ezt nevezték „erythemal dózisnak”, és a hatást a sugárzásnak megfelelő napi hányad pontos becslésének tekintették.

Az 1900-as évek elején rádiumot használtak sugárforrásként, később pedig olyan készülékeket fejlesztettek ki, amelyekben kobaltot használtak sugárforrásként. Ezek a berendezések egyszerűek voltak és kobalt 60 gamma-sugárzást állítottak elő. Az 1960-as évek óta a legtöbb kobaltot használó berendezést felváltották a röntgensugarakat előállító gyorsítók

Korszerű sugárterápia

A 20. század második felében a sugárfizika és a számítástechnika fejlődése lehetővé tette a sugárzás pontosabb irányítását. A konformális sugárterápia (CRT) CT-felvételek és speciális számítógépek segítségével 3 dimenzióban nagyon pontosan feltérképezi a rákos daganat helyét. A pácienst egy műanyag maszkkal lehet rögzíteni, hogy a célzott testrész minden egyes kezelésnél ugyanabban a helyzetben maradjon. A sugárnyalábokat a daganat alakjához igazítják, és több irányból irányítják rá. Az intenzitásmodulált sugárterápia (IMRT) ugyanaz, mint a CRT, de amellett, hogy több irányból sugározzák a sugarakat, azok intenzitása (koncentrációja) is állítható. Ez nagyobb kontrollt biztosít annak lehetőségére, hogy az egészséges szöveteket érő sugárzás mennyisége csökkenjen, miközben a rákos sejtek nagy dózisú sugárzást kapnak.

A sztereotaktikus sugársebészet és a sztereotaktikus sugárterápia olyan kifejezések, amelyek számos olyan technikát írnak le, amelyekkel nagy, pontos sugárdózist juttatnak egy kisméretű daganatba. Az Elekta lineáris gyorsítóját vagy más speciális gépeket, például a CyberKnife-ot használják az ilyen típusú kezeléshez.

Az 1960-as év jelentette a sugárterápia széles körű alkalmazásának kezdetét az Egyesült Államokban és egész Európában. Ez a terjeszkedés nagyrészt a kereskedelmi forgalomban kapható lineáris gyorsítók és egyéb berendezések növekvő elérhetőségének köszönhető, amelyeket olyan aktív vállalatok gyártanak, mint az Elekta Limited, amelyek a mai napig a világ sugárterápiás központjaiban jelen lévő kezelőgépeket fejlesztettek ki.

Az elkövetkező években a sugárterápia területén számos technológiai forradalom következett be. Az 1980-as évek vége óta a komputertomográfia (CT) használata a kezelés tervezéséhez általánossá vált, és ez lehetővé tette a háromdimenziós konformális sugárterápia (3D-CRT) kifejlesztését. A 3D-CRT jelentősen javítja a sugárterápia minőségét és hatását azáltal, hogy csökkenti a környező egészséges szöveteket érő dózist.

IMRT kezelési technika

Az intenzitásmodulált sugárterápia (IMRT) néven ismert következő jelentős technológiai fejlesztés vitathatatlanul a legfontosabb forradalmasítás a sugáronkológiában. A hagyományos megközelítéssel ellentétben az IMRT 3 dimenzióban igazítja az előírt dózist a célterülethez, ezáltal csökkenti a nagy dózisú sugárzásnak kitett egészséges szövetek mennyiségét és az esetleges mellékhatások kockázatát.

Az IMRT egyben biztonsági intézkedés is az előírt orvosi dózis növeléséről szóló döntés meghozatalához, és lehetővé teszi a korábban besugárzott betegek újbóli kezelését, javítva a gyógyulási potenciált.

Bár kezdetben csak korlátozott számú egyetemi központ számára volt elérhető, a sugárterápiás közösség az elmúlt években gyorsan átvette az IMRT technológiát. Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a sugárterapeuták közel 75%-a IMRT-vel kezeli a betegeket. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel korábban, a 2003-as felmérésben a sugárterapeuták kevesebb mint egyharmada használta az IMRT-t.

Az IMRT legújabb innovációja a rotációs megközelítés, amelynek lényege, hogy a gyorsítót a beteg körül forgatják, hogy a sugárzást különböző szögekből a beteg szövetre irányítsák. A modulációt átfedő ívek hozzák létre. Először 1995-ben Dr. Cedric Yu írta le „intenzitásmodulált ívterápia” néven, a 2000-es évek óta azonban volumetrikus ívterápia néven ismert.

Ma a sugárterápiával foglalkozó kutatók olyan jövőbeli berendezéseken dolgoznak, amelyek tartalmazni fogják az IGRT-t (képvezérelt sugárterápia). Az IGRT népszerűsége gyorsan növekszik, elsősorban az új lineáris gyorsítók széles körű elterjedésének köszönhetően, amelyek kezelő- és képalkotó eszközként is működnek.

Ez az új funkció lehetővé teszi, hogy a jövőbeni kezelést a daganat változásaihoz igazítsák. A tudományos világ jelenleg aktívan vizsgálja az IGRT lehetséges szerepét számos daganatos pontban a magasabb gyógyulási arány és az alacsonyabb toxicitási arány elérése érdekében.

Sugárterápia az Amethyst klinikákon

Az Amethyst Sugárterápiás Központokban elérhető ELEKTA gyorsító 2 egyedülálló funkcióval rendelkezik Romániában:

  • IMRT- VMAT, amely lehetővé teszi a betegek kezelését nagyon rövid idő alatt (5 percnél kevesebb idő alatt) és a sugárzás mennyiségének ellenőrzését: maximálisan a daganatra, az egészséges szövetek védelme mellett;
  • Az IGRT funkcióval rendelkező VMAT képes a kezelőasztalon fekvő betegről kiváló minőségű CT felvételeket készíteni, amelyeket összehasonlítanak a tervezési CT felvételeivel, és amelyek alapján a daganat vagy a veszélyeztetett szervek esetleges hibái vagy időbeli változásai korrigálhatók.

Olvassa el még:

Bukarest

Telefon: 021.9368
Cím: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Kolozsvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Temesvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Gyulafehérvár

Telefon: 021.9368
Cím: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba