Immun terápia

Ha nemrégiben onkológiai diagnózist kapott, és kezelőorvosa immunterápiás kezelést javasolt, valószínűleg felteszi a kérdést: „Mi is az immunterápia pontosan, és hogyan segíthet a gyógyulásomban?”.

Mi az immunterápia?

Az immunterápia egy forradalmian új típusú rákkezelés, amelynek célja a páciens saját immunrendszerének támogatása a rákos sejtek elleni küzdelemben. Ellentétben a kemoterápiával, amely közvetlenül támadja meg a rákos sejteket gyógyszerekkel, az immunterápia megtanítja a páciens immunrendszerét, hogy megtámadja és leküzdje a rákos sejteket.

Kapcsolat az immunrendszerünk és a rák között

Az immunterápia és előnyeinek megértéséhez először meg kell értenünk immunrendszerünk működését.

Immunrendszerünk bizonyos helyzetekben képes azonosítani és időben elpusztítani azokat a sejteket, amelyek betegségekhez, köztük rákhoz vezethetnek. Azonban akkor is kialakulhat, ha az immunrendszer felismeri a daganatos sejteket, mert ezek a sejtek különböző mechanizmusokat fejleszthetnek ki, hogy elkerüljék az immuntámadást. Ugyanakkor a szervezet aktivál bizonyos „korlátokat”, hogy megállítsa az immunrendszer hiperaktivitását. Az immunterápia szerepe az, hogy felemelje ezeket a „korlátokat”, nevezetesen, hogy megtanítsa a szervezetet a rákos sejtek felismerésére és elpusztítására.

Az immunterápia típusai

Mire számíthatunk az immunterápia során

Ami a káros hatásokat illeti, ezek az immunterápia specifikusak, és különböznek a klasszikus citosztatikumok által adottaktól. Hányinger, hányás, alopecia (hajhullás), általános állapot megváltozása – immunterápia esetén ritkábban, citosztatikumokkal végzett kemoterápiára jellemzőek. Az immunterápia mellékhatásai autoimmun típusúak – a leggyakrabban érintett szervek a pajzsmirigy (hipotireózis), az emésztőrendszer (hasmenés), a bőr (kiütés és viszketés), a máj (autoimmun hepatitis), de bármely más szerv befolyásolható. A legtöbb esetben az immunterápia jól tolerálható, és a mellékhatások speciális gyógyszerekkel kezelhetők.

Az immunterápia megfelelő az Ön számára?

Az onkológus különféle tényezőket fog figyelembe venni, beleértve a betegség típusát és stádiumát, valamint az Ön általános egészségi állapotát és a daganat elhelyezkedését. Orvosi csapatunk mindig az Ön oldalán áll, hogy válaszoljon minden immunterápiával kapcsolatos kérdésére. Így biztos lehet benne, hogy a döntés megalapozott.

Az immunterápia ígéretes kezelés a rák elleni küzdelemben, amely reményt és személyre szabott kezelési lehetőségeket kínál. Ha immunterápiás ajánlást kapott, beszélje meg orvosi csapatával aggodalmait.

Emlékeztetjük Önt, hogy nincs egyedül, és immunrendszere erős szövetségese lehet a rák elleni küzdelemben.

Olvassa el még:

Bukarest

Telefon: 021.9368
Cím: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Kolozsvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Temesvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis