Care sunt grupele de vârstă cele mai predispuse la cancer urinar. Reguli de prevenție

Medicii specialiști recomandă atât bărbaților, cât și femeilor efectuarea primului control urologic înainte de 40 ani! Specialiștii oferă, de asemenea, informații importante pentru bărbații care au avut în familie un cancer de asemenea natură.

În cazul acestora, medicii avertizează asupra riscului de 11 ori mai mare de apariție a afecțiunii. Iată care sunt regulile de prevenție pentru cazurilor grave!

O vizită măcar o dată pe an la ginecolog, însoțită de examen ecografic al sânilor este ceea ce li se recomandă tuturor femeilor încă de la începutul vieții sexuale. Aceasta deoarece cancerul de sân și cel de col uterin au cea mai mare frecvență în rândul populației feminine.

În ceea ce privește bărbații, medicii recomandă o analiză de sânge numită PSA și efectuarea unei ecografii abdominala o dată pe an.

Cristian Barbu, medic primar radiolog: „Am avut pacienți cu cancer de prostată la 40 de ani, iar aceste tipuri de afecțiune sunt mult mai agresive la vârste tinere decât la vârstnici”.

O dată pe an este indicat să consultați un urolog pentru o evaluare obișnuită, chiar dacă nu vă supără nimic. Mai mult, dacă ați avut un cancer de prostată în familie, o astfel de conduită este obligatorie.

Valentin Ambert, medic primar urolog: „Este un cancer familial care se poate transmite la persoanele care au rude de gradul 1, adică tați, unchi, veri care au avut cancer se prostată și care trebuie să se controleze de la 40 de ani chiar dacă simptomatologia nu există”.

Analizele ecografice, precum și valorile markerului PSA, se păstrează de la un an la altul. În mod normal, la un bărbat tânăr, prostata are dimensiuni mici.

Valentin Ambert, medic primar urolog: „Dacă prostata e mică și PSA e mare, această nu are o explicație logică niciodată pentru că în general PSA arată numărul de celule din prostată”.

Dacă examenul clinic și analizele arată că în interiorul prostatei are loc un proces în evoluție, specialistul va recomanda o puncție-biopsie. Din păcate, la vârste tinere apar cancere de prostată agresive, însă vizitele regulate la specialist contează cu adevărat.

Valentin Ambert, medic primar urolog: „Rămâne valabilă indicația că atâta timp cât cancerul e descoperit intracapsular, cât nu a depășit capsulă prostată, poate fi tratat cu viză curativă”.

Sursa: Știrile ProTV

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba