Analize gratuite pentru trei tipuri de cancer – Programul național de prevenire a cancerului 2016

Ministerul Sănătății a anunțat care sunt cele trei teste gratuite pentru depistarea în fază incipientă a cancerului, disponibile în acest an persoanelor asigurate în sistemul național de sănătate.

În România mor în fiecare an aproximativ 2000 de femei de cancer de col uterin şi aproximativ 3000 de femei sunt diagnosticate cu această afecțiune. Screening-ul pentru cancerul de col uterin poate preveni 4 din 5 cazuri de cancer de col uterin, dar un astfel de beneficiu se poate obţine numai prin programe organizate de screening populaţional.

Din luna aprilie, femeile vor fi anunțate că pot efectua gratuit testul Papanicolau, iar dacă au peste 40 de ani, vor putea beneficia de o mamografie gratuită. Totodată, toate persoanele care au depășit vârsta de 45 de ani, indiferent de sex, vor putea efectua analize pentru detectarea cancerului colorectal, în baza unor programe naționale gratuite.

În țara în care peste 41.000 de adulți mor anual din cauza diferitelor forme de cancer, iar alte câteva mii de români află prea târziu că suferă de tumori agresive, în stadiu terminal, se impune un program național de depistare timpurie a acestor afecțiuni.

Acesta este motivul pentru care, din aprilie, autoritățile medicale își propun să introducă investigații noi: mamografie la femeile de peste 40 de ani și teste de hemocultură pentru depistarea eventualelor afecțiuni la colon.

Iată care sunt categoriile ce înregistrează un risc crescut de apariție a cancerului de colon:

Risc scăzut:

  • Persoanele cu vârstă 45-50 ani;

Risc mediu:

  • Rudele de gradul I ale bolnavilor cu cancer colo-rectal;
  • Bolnavele cu cancer de sân sau în sfera ginecologică;

Risc mare:

  • Persoanele cu polipi/adenoame sau cancer colo-rectal, boli depistate şi tratate în trecut;
  • Persoanele care au rude apropiate bolnave de cancer familial sau de cancer colo-rectal;

Risc foarte mare

  • Bolnavii cu polipoză familială colonică;
  • Bolnavii cu rectocolită ulcero-hemoragică.

Medicii justifică integrarea în programul național a testelor pentru depistarea cancerului la colon prin faptul că în cazul acestuia nu prea mai sunt foarte multe reguli, medicii menționând că au operat cancer de colon la vârste foarte fragede, inclusiv la vegetarieni.

În paralel, continuă programul național pentru depistarea cancerului de col uterin. Deși funcționează de 4 ani , și se adresează gratuit tuturor femeilor, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, doar 600 de mii de femei din întreaga țara s-au prezentat pentru efectuarea testului Babeș Papanicolau, cu trimitere de la medicul de familie, în ultimii ani.

Pentru că România apare în topurile europene printre țările cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin și pe primul loc atunci când vine vorba despre mortalitatea acestei boli, programul gratuit de testare a fost prelungit până în 2017. Autoritățile speră și mai mult în implicarea medicilor de familie astfel că în jur de 5 milioane de femei să facă aceste investigații.

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba