PROCRASTINAREA SAU… DESPRE TENDINȚA DE AMÂNARE

“Las pe mâine ce pot să fac azi” sau “mă apuc de treabă… mai încolo”!

Cei care au des acest obicei se confruntă de fapt cu…procrastinarea. Aceasta se referă la a amâna începerea unei acțiuni sau a unei activități.

De unde vine tendința de amânare? 

Printre cauzele cel mai des întâlnite se numără frica, perfecționismul, organizarea deficitară. Alții dau vina pe lipsa de motivație sau pe alegerea beneficiilor pe termen scurt.

La amânare se apelează frecvent pentru a evita disconfortul.

Paradoxal, însă, această abordare poate provoca mai mult stres pe termen lung, probleme de sănătate și performanțe mai slabe.

Date fiind consecințele amânării, întrebarea de pe buzele multora este „ce trebuie să fac pentru a mă apuca de treabă, fără să mai amân ceea ce am de făcut?”.

În primul rând începe cu găsirea motivului pentru care trebuie să faci ceva.  Care sunt beneficiile pe termen lung? Sau care sunt costurile?

De asemenea, înlocuiește evazivele „cândva” sau „când voi avea timp” cu întrebarea „când am timp ?”. Adică, palanifica-ți ziua și un interval orar dedicat acțiunii tale. Ține cont de partea zilei în care ai mai multă energie. Caută informațiile care îți lipsesc și care te-ar ajuta să progresezi.

Și pentru că activitățile lungi ne descurajează frecvent, împarte sarcina în părți mai mici, care să fie mai ușor de realizat. Odată făcută planificarea, fii atent  la partea la care lucrezi și nu la efortul care implică toată activitatea. Până la urmă, atenția pentru fiecare pas duce la câștigarea maratonului propriei acțiuni.

Mai mult, oprește gândurile perturbatoare „trebuia să încep mai devreme”, ”așa sunt eu” sau „este prea târziu” .

Nu în ultimul rând evita scuzele, care îți  întrețin amânarea. Mă refer la așteptarea momentului ideal, oboseală, lipsa de timp sau experiențele anterioare similare.

Și cum orice realizare merită să fie răsplătită, recompensează-te pentru reușitele tale.

Pentru că urmează weekend-ul îți propun să-ți faci o listă cu activitățile pe care le-ai tot amânat și să te apuci de treabă! 

De fapt, ce poți face chiar de  astăzi? Nu lăsa pe mâine!

Pe data viitoare, fără amânare!

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba