Readaptare oncologica

Tot mai multe persoane suferă de cancer. Datorită progreselor considerabile realizate în materie de depistare precoce și tratament oncologic, din ce în ce mai mulți pacienți beneficiază de un prognostic de supraviețuire pe termen lung. Cu toate acestea boala și tratamentele aplicate afectează uneori ireversibil fizic, psihic și social pacientul. Programele de readaptare oncologică ameliorează calitatea vieții acestor persoane și le facilitează reintegrarea socio-profesională și familiară. In domeniul oncologiei acestea realizează ceea ce se numeste prevenția terțiară.

CE ESTE READAPTAREA ONCOLOGICĂ?

Readaptarea oncologică este centrată pe recâștigarea autonomiei, a autodeterminării și a locului în societate. Conceptul este unul holistic ce cuprinde. pe lângă obiective specifice, și pe cele legate de motricitate sau cele educaționale (transmiterea cunoștințelor). Readaptarea oncologică nu este doar modul în care pacienții oncologici pot face mișcare sau sport, asa cum greșit cred foarte mulți.

Ea se desfășoară pe parcursul întregii boli, a tratamentelor aplicate și chiar în cazurile de recidivă sau evoluție complicată. Este un proces care începe odată cu stabilirea diagnosticului și se finalizează odată cu reinserția  completă a pacientului.

MĂSURI DE READAPTARE ONCOLOGICĂ

Programele se desfășoară mai ales ambulatoriu, pe parcursul mai multor luni. O evaluare inițială care să identifice limitările individuale stă la baza fixării obiectivelor de readaptare. Pacientul trebuie să prezinte o motivație puternică pentru a lua parte activă la acest proces. Măsurile de readaptare oncologică sunt formate din intervenții (module) de medicină, medicină complementară, psihologie (psiho-oncologie), fizioterapie, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, nutriție, art-terapie (sub toate formele ei), tratamentul durerii, sfaturi de dinamică sexuală în cuplu (sexologie), asistență socială și spirituală, îngrijiri la domiciliu, tratamente ambulatorii, transport/mobilitate.

Pentru toate aceste domenii este nevoie de specialiști bine pregătiți și antrenați. Planificarea parcurgerii tuturor acestor module depinde de prioritățile pacientului. Modulele pot fi propuse individual sau în grupuri, iar programe de formare/educație sunt de asemenea foarte necesare. Parcursul pacientului trebuie să fie cât mai clar și mai simplu posibil. Echipa implicată trebuie să fie una multidisciplinară și să țină legătura cu medicul generalist și echipa de oncologie a pacientului.

DECONTARE

Decontarea procedurilor ar trebui să fie gratuită, acoperită de către casele de asigurări, readaptarea fiind prevazuta în serviciile fundamentale oferite.  Calitatea acestor servicii trebuie să fie una maximală adecvată cunoștințelor actuale pentru a nu compromite aplicarea inadecvată a conceptului. Ghidurile și protocoalele sunt elaborate și certificate de către societățile profesionale, fiind ușor de accesat și de înțeles.

IMPORTANȚA READAPTĂRII ONCOLOGICE?

Promovarea acestor programe și servicii este absolut necesară în condițiile unei educații sanitare precare a populației, care nu permite exprimarea nevoilor resimțite și, ca atare, nici rezolvarea favorabilă a problemelor complexe apărute odată cu diagnosticul de boală oncologică.

Elaborarea unui program național de readaptare oncologică ar permite scăderea impactului social și economic al acestei boli necruțătoare, precum și o creștere a calității vieții pacienților, inclusiv a aparținătorilor și familiilor implicate. Gradul de satisfactie profesională al profesioniștilor implicați ar crește foarte mult.  În plus, ar exista un instrument eficace pentru combaterea cancerofobiei existente în societatea românească.

Silviu Corbu – medic primar Oncologie Medicală, medic rezident Medicină Fizică și Reabilitare

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba