Problemele psihologice ale persoanelor cu cancer

Studiile arată că anxietatea, stările depresive şi suferinţa emoţională sunt stări comune printre persoanele cu cancer.

Să te afli în biroul unui medic oncolog şi să auzi cuvântul cancer, este una din cele mai mari temeri ale fiecărui om, şi cam tot ce urmează după depistarea cancerului poate fi privit ca o experienţă tristă şi înspăimântătoare. Fiecare persoană manevrează aceste stări în diferite moduri, dar pentru anumiţi pacienţi aceste trăiri ajung să interfereze cu viaţa de zi cu zi.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Oncologie, unul din trei oameni cu cancer trăiesc stări de anxietate, depresie sau tulburări de adaptare. O asemenea tulburare poate să includă sentimente de suferinţă sau stres ca răspuns la o schimbare majoră de viaţă, precum un diagnostic de cancer. Aceste provocări au fost cel mai frecvent întâlnite la femeile cu cancer mamar (42%), urmată de persoanele cu cancer în zona capului şi a gâtului (41%) şi de melanom (39%). Procente mai mici există la cei care suferă de cancer de prostată (22%), de stomac sau cancer esofagian (21%) şi cancer pancreatic (20%). În medie, aproximativ 18-20% dintre persoanele fără experienţă în boli oncologice au probleme de sănătate mentale sau emoţionale.

„Ne-am asumat întotdeauna faptul că diagnosticarea unui pacient cu cancer este foarte dificilă, dar aceste constatări indică cât de frecvente pot fi aceste sentimente”, a declarat expertul ASCO Don S. Dizon, specialistul în oncologie ginecologică de la Massachuttes General Hospital Cancer Center. „Este important ca pacienţii noştri să fie conştienţi de cât de des întâlnită este suferinţa lor şi că ajutorul pentru gestionarea unei astfel de situaţii este disponibil şi indicat atât pentru ei cât şi pentru familiile lor.”

Există mai multe modalităţi în care echipa de medicală vă poate ajuta să controlați anxietatea, depresia sau schimbările emoţionale pe care le veţi traversa. În funcţie de fiecare situaţie, medicul vă poate recomanda serviciile de îngrijire disponibile în centrul dumneavoastră de tratament, grupurile de terapie sau chiar ajutor psihologic specializat din partea unui consilier, psiholog sau psihiatru. Unele studii au arătat că între 5 şi 10 ședințe de consiliere pot fi foarte benefice. Medicaţia, tehnicile de relaxare şi alte tratamente psihologice sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta la buna gestionare a sentimentelor.

„Am vrea să reamintim pacienţilor care luptă cu cancerul că nu sunt singuri în tot acest proces şi că aceste provocări mentale şi emoţionale pot fi temporare, mai ales dacă se acceptă suportul psihologic efectiv ”, a declarant Anja Mehneret, doctor, autor principal al studiului JCO, dar şi profesor psiho-social în oncologie de la Universitatea din Leipzig, Germania.

Sursa: Cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba