Tratamentul cancerului la copii și adolescenți

Incidența cancerelor la copii și adolescenți reprezintă 1% din totalul cancerelor diagnosticate, însă în ultimii ani există o tendință de creștere a diferitelor tipuri de cancere și la adulții tineri până în 30 de ani.

Daca la vârsta adultă sau avansată, tumorile solide cum ar fi cancerul de plămân, colon, prostată și sân reprezintă cancerele cele mai des întâlnite, la vârsta tânără cancerele hematologice, diferite leucemii și limfoame sunt pe primul loc. Desigur și alte tumori solide precum tumori cerebrale, sarcoame, neuroblastoame, tumori germinale pot fi diagnosticate la această grupă de vârstă.

Etiologia acestor cancere este una genetică și mai puțin influențată de factorii de mediu. Tratamentele multimodale conform unor protocoale bine stabilite asigură supraviețuirea la trei sferturi din aceste cazuri. Echipa multidisciplinară va include specialiști în diagnostic imagistic și histologic, oncologi medicali specializați în oncopediatrie, chirurgi oncologi și radioterapeuți.

Deoarece supraviețuitorii sunt tineri, cu o viață întreagă de trăit în fața lor, este de o importanță deosebită cunoașterea efectelor secundare și căutarea tratamentelor optime cu cele mai puține toxicități pe termen lung.

Una dintre probleme recurente la adolescenți, adulți tineri ,este prezervarea fertilității. Acest lucru se poate obține prin crioprezervare de spermă , ovocite sau țesut ovarian, înainte de începerea curelor de chimioterapie. În cazul radioterapiei protejarea testicolelor cu shielduri de plumb sau transpoziția ovarelor în afara câmpului de iradiere reprezintă metode des folosite.

Iradierile cerebrale pot cauza deficiențe cognitive sau tulburări hormonale din cauza iradierii axului hipotalamo-hipofizar. O tehnică de iradiere mai precisă precum IMRT sau cu particule de protoni poate reduce aceste complicații.

Atât chimioterapia cât și radioterapia pot cauza cancere la câțiva ani după terminarea tratamentului. După terminarea acestor tratamente părinții și tinerii sunt sfătuiți să participe la controale medicale regulate și la programele de screening dedicate. Diagnosticul unei boli canceroase la o vârstă tânără are un impact psihologic foarte mare, pacienții aflandu-se într-o permanentă dezvoltare emoțională, cognitivă și socială în această etapă a vieții.

Suportul psihologic din partea familiei, prietenilor și din partea specialiștilor, o comunicarea bună cu echipa de tratament, implicarea părinților, adolescentului și adultului tânăr în etapele procesului de tratament, luarea unor decizii comune reprezintă o parte din cheia succesului terapeutic.

Dr Renata Zahu
Medic Primar Radioterapie
(cu experiență in tratamentul cancerelor la pacienții pediatrici și tineri)

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba