Anxietatea în cancer – partea a II-a

Tratarea anxietății

Există medicamente și tratamente psihologice speciale pentru a vă ajuta să vă controlați starea de anxietate. Cu toate că pare dificil să explicați starea de teamă sau groază cu care vă confruntați, este important să fiți sinceri și deschiși cu echipa de îngrijiri medicale în legătura cu ceea ce simțiți, anumite surse de generare a fricii, simptome fizice pe care le experimentați și efectul acestora asupra vieții de zi cu zi. Toate aceste informații îi vor ajuta pe membrii echipei să vă înțeleagă mai bine și să identifice tehnici adecvate sau tratamente potrivite pentru a vă ajuta să scădeți nivelul de anxietate.

Tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare pot fi folosite atât individual, cât și suplimentar altor tipuri de tratament, ca de exemplu consilierea sau medicația, pentru a îmbunătăți controlul asupra simptomelor anxietății. Unele dintre metodele următoare pot fi realizate cu o minimă ghidare, în timp ce altele necesită ajutorul unui instructor:

  • respirația profundă
  • relaxarea musculară progresivă (o tehnică ce presupune contracția și apoi relaxarea musculară, începând fie din vârful degetelor, fie de la cap, urmând ulterior relaxarea tuturor mușchilor sin organism)
  • imagini ghidate (utilizarea cuvintelor și suntelor pentru a vă ajuta să vă imaginați cadre, experiențe și trăiri pozitive)
  • meditația (o practică a concentrării atenției într-o anumită direcție pentru a obține un sentiment de ancorare în momentul prezent și pentru a reduce stresul)
  • hipnoza
  • biofeedback-ul (o metodă ce utilizează mintea pentru a controla un răspuns din partea organismului, ca de exemplu frecvența cardiacă, acordând atenție semnalelor acestuia ce pot fi măsurate cu ajutorul electrozilor, și reprezintă niște senzori electrici nedureroși)
  • Yoga (folosirea respirației și exercițiilor de postură pentru a promova relaxarea)

Tratamentul psihologic

Acesta reprezintă o altă abordare utilizată în scopul tratării anxietății. Când alegeți să comunicați cu un profesionist avizat, puteți învăța cum să răspundeți provocărilor de a vă simți agitat sau constant îngrijorat. Opțiunile includ terapia individuală, terapia de grup sau cea de cuplu ori familie.

Medicația

Dacă prezentați simptome de anxietate de grad mediu spre sever, puteți beneficia de medicație. Există diverse tipuri de medicamente disponibile. Doctorul dumneavoastră va selecta cel mai potrivit medicament în funcție de eventualele efecte secundare, nevoile dumneavoastră, medicația curentă și istoricul clinic. Comunicați-i acestuia toate medicamentele care v-au fost recomandate pentru tratamentul cancerului și suplimentele pe care le luați deoarece pot interfera cu anumite tipuri de medicamente contra anxietății.

Monitorizarea

În urma recomandării unui consilier, psiholog sau psihiatru, oncologul dumneavoastră va monitoriza, cel mai probabil, tratamentul medicamentos împotriva anxietății pentru a aprecia gradul de mulțumire pentru îngrijirile primite și pentru a putea adresa orice îngrijorări în legătură cu efectele secundare ale medicamentului. Cereți  medicului curant lămuriri suplimentare legate alte opțiuni terapeutice și sprijin adițional dacă simptomele anxietății nu scad în intensitate după 8 săptămâni sau intervalul de timp pe care dumneavoastră și medicul ce se ocupă de cazul dumneavoastră îl considerați adecvat.

Sursa : cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba