Nutriția pe parcursul tratamentului împotriva cancerului – partea III

Vitamine şi minerale

Organismul are nevoie de cantităţi mici de vitamine şi minerale pentru a-l ajuta în funcţionarea sa corectă. Cele mai multe dintre acestea se găsesc în mod natural în produsele alimentare. Ele sunt, de asemenea, vândute ca suplimente sub formă de pastile sau sub formă lichidă. Acestea ajută organismul să folosească energia înmagazinată în produsele alimentare.

O persoană care are o dietă echilibrată cu suficiente calorii şi proteine, de obicei, va avea şi o mulţime de vitamine şi minerale. Dar urmarea unui regim strict şi echilibrat poate fi adesea anevoios, mai ales, când pacientul este în același timp tratat de cancer sau mai mult, prezintă efecte adverse ale tratamentului împotriva bolii, urmat pe o perioadă mai îndelungată de timp. În acest caz, este recomandat ca medicul sau dieteticianul pacientului să recomande un supliment zilnic de minerale şi multivitamine.

Dacă doriţi să luaţi vitamine sau suplimente, asiguraţi-vă că medicul ştie şi este de accord cu acest proces. Unele persoane care luptă împotriva cancerului consumă vitamine şi suplimente pentru a creşte forţa sistemului imunitar sau chiar pentru a distruge celulele canceroase. Problema intervine atunci când aceste substanţe pot deveni dăunătoare, mai ales când sunt consumate în cantităţi nerecomandat de mari. În realitate, dozele mai mici de vitamine sau minerale pot face chimioterapia sau radioterapia mai puţin eficace.

În cazul în care medicul oncolog spune că e în regulă să luaţi vitamine în timpul tratamentului, o alegere înţeleaptă ar fi un supliment care vă asigură 100% necesarul zilnic de vitamine şi minerale şi unul fără fier (mai puţin situaţia care medicul consideră ca fiind necesar un surplus de fier).

Antioxidanţi

Antioxidanţii includ vitaminele A, C şi E, seleniu, zinc, şi unele enzime care absorb şi se ataşează radicalilor liberi, împiedicându-i să atace celulele normale.

Dacă pacientul doreşte să ia mai mulţi antioxidanţi, experţii recomandă consumul ridicat de fructe şi legume care sunt bogate în antioxidanţi. Nu este recomandat consumul ridicat de antioxidanţi pe parcursul unui tratament chiomioterapeutic sau radioterapeutic. Medicul, cu siguranţă, va recomanda o cantitate ideală de antioxidanţi.

Fitonutrienţi

Fitonutrienţii sau fitochimicalele sunt compuşi din plante, cum ar fi carotenoide , licopen, resveratrol şi fitosteroli despre care se ştie că ar avea calităţi de protecţie a sănătăţii. Acestea pot fi găsite în produsele vegetale cum ar fi fructe, legume, ceaiuri. Pilulele sau suplimentele cu fitochimicale nu s-au dovedit a fi la fel de utile ca alimentele care le conţin.

Ierburile aromatice

Ierburile aromatice au fost folosite pentru tratarea bolilor de sute de ani, cu rezultate mixte. Astăzi, plantele se găsesc în multe produse precum pilule, extracte lichide, ceaiuri şi unguente. Multe dintre aceste produse sunt inofensive şi sigur de utilizat, însă altele pot provoca reacţii adverse severe şi dăunătoare. Unele pot interfera chiar cu tratamente pentru cancer, inclusiv chimioterapia, radioterapia şi cele de recuperare după intervenţia chirurgicală.

Consideraţii de siguranţă

Multe persoane cred că găsirea unui supliment sau a unei pastile în magazine va fi util şi sigur.

Food and Drog Administration au anumite reguli care reuşesc să garanteze siguranţa pentru suplimentele şi pilulele care conţin etichetele lor. FDA publică aproape în toate cazurile efectele adverse ce pot exista. Tot aceştia pot retrage de pe piaţă un supliment doar dacă există o dovadă de nesiguranţă a acestuia.

Ce presupune acest fapt? Că nu există o cale sigură pentru a cunoaşte dacă un supliment este sănătos sau nu. Important este ca medicul să ştie despre aceste suplimente, să vă sfătuiască asupra dozei şi să se asigure că ingredientele conținute de acesta nu interferează cu tratamentele împotriva cancerului.

 Sursă: Cancer.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba