Prof. Dr. Cristian Chiricuță

Prof. Dr. Cristian Chiricuță

Sugárterápiás főorvos

Prof. Dr. Ion-Christian Chiricuță nagy tapasztalattal és nemzetközi hírnévvel rendelkezik a sugárterápia területén, és egész pályafutását a rákos betegek kezelésének szentelte, mind az orvosi gyakorlat, mind a tudományos tevékenység révén.

Képzés

1965 és 1980 között a Kolozsvári Egyetem Fizikai Karán atom- és nukleáris fizikát, a kolozsvári Orvosi-Gyógyszerészeti Intézetben pedig általános orvostudományt tanult. Prof. Dr. Chiricuță 1978-ban a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen fizikából doktorátust, a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetben pedig orvosdoktori címet szerzett. Ezt követően a bukaresti Colțea Kórházban sugárterápiás rezidensként végzett.

Prof. Dr. Chiricuță 1986-tól Németországban dolgozik rezidensként a Marienhospital – Herne (Bochumi Egyetem) sugárterápiás osztályán.
1988-tól 1995-ig Prof. Dr. Chiricuță a Würzburgi Egyetem Sugárterápiás Klinikáján dolgozott. 1991 óta Prof. Dr. Chiricuță sugárterápiás szakorvos.
1996-ban Prof. Dr. Chiricuțăt kinevezték a limburgi Szent Vincenz Kórház főorvosává és a Sugáronkológiai Intézet igazgatójává, ahol 2010-ig tevékenykedett. Ugyanebben az évben Prof. Dr. Chiricuță megkapta a Würzburgi Egyetem orvosdoktori címét, 2002-ben pedig a Würzburgi Egyetem professzori címét.

Prof. Chiricuță jelenleg együttműködik a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, ahol az orvosi biofizika és sejtbiotechnológia mesterképzésen az „Orvosi képalkotás, ionizáló sugárzás a diagnózisban és a kezelésben. A klinikai sugárbiológia fogalmai” tárgyat oktatja, amely a hallgatók képzését és oktatását foglalja magába a modern sugárterápiás berendezések és a külső besugárzási tervek gyakorlati végrehajtását illetően.

Tagságok

Prof. Dr. Chiricuță gyakran visszatért az országba konferenciák, kongresszusok vagy tanfolyamok alkalmával, hogy megossza tapasztalatait, és hozzájáruljon a sugárterápia helyi fejlődéséhez.

Prof. Dr. Ion-Christian Chiricuță 2001-2004 között megjelent 3 onkológiai és sugárterápiás könyv szerzője, 4 másik ilyen könyv társszerzője, valamint több mint 40 folyóiratban és szakfolyóiratban megjelent cikk szerzője.